Rozsmakuj się

Lunchbox szefa kuchni

Idealny do pracy, na wycieczkę lub do szkoły.

BUDDA BOX

Składniki:
Pilaw z morelami (przepis poniżej)
Ulubione warzywa pokrojone w słupki (na zdjęciu marchew, zielony ogórek, buraki)
Hummus z cieciorki  (przepis poniżej)
Truskawki lub inne sezonowe owoce
Szparagi zielone
Przygotowanie:
Składniki poukładać w swoim lunchboxie i zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę. Przepisy na poszczególne elementy znajdziecie poniżej. Smacznego!

PILAW Z MORELAMI

Składniki:
1 opakowanie brązowego ryżu
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
Morele bio
Orzechy pekan
Rodzynki
Łyżeczka słodkiej papryki
Sól, pieprz, cynamon do smaku
Kilka listków mięty
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie podsmażamy pokrojoną cebulę razem ze słodką papryką, czosnkiem i cynamonem. Dzięki temu wydobędziemy z przypraw cały aromat.
Po chwili wsypujemy ryż i mieszamy z przyprawami. Dodajemy wcześniej uprażone orzechy pekan, morele oraz rodzynki i zalewamy wszystko wodą. Gotujemy tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.
Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą miętą. Można również doprawić na ostro, dodając płatków chili lub innej, ulubionej przyprawy.

HUMMUS Z CIECIORKI

Składniki na hummus klasyczny:
250 g cieciorki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
Kilka łyżek tahini
Sól, kumin do smaku
Składniki na hummus z masłem orzechowym:
250 g cieciorki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła orzechowego
Sól, kumin do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia ugotować do miękkości, a kiedy ostygnie, zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę i podawać jako pasta do warzyw lub chleba.


Przepis: Piotr Polak
Szef Kuchni Bistro Szara Reneta, Skoczów

 

Polecamy inne przepisy Piotra:

Śledź z jabłkiem i oliwą bazyliową

Wegańskie curry z ciecierzycy

Ozorek wieprzowy z czereśniami

„Mizeria” z twarogiem

Tatar w trzech odsłonach

Kanapka Monte Christo w autorskiej wersji z pak choi