Rozsmakuj się

Tajska zupa kokosowa Tom Kha Gai

Przedstawiamy Wam przepis Grzegorza Gutowskiego – szefa kuchni restauracji Blichowa Bistro w Bielsku-Białej, na zupę kokosową.

Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego
1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
2 posiekane ząbki czosnku
1 papryczka chili
5 plasterków galangalu lub imbiru (w zależności od dostępności)
1 łodyga trawy cytrynowej – zmiażdżona i pokrojona na kawałki
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 l bulionu z kurczaka
0,75-1 l śmietanki kokosowej z puszki niesłodzonej lub pełnotłustego niesłodzonego mleka kokosowego
2 średnie piersi z kurczaka pokrojone na podłużne kawałki
300 g grzybów (enoki / shimeji / boczniaki)
1 łyżka cukru kokosowego
2 łyżki sosu rybnego (lub więcej do smaku)
3 łyżki świeżego soku z limonki
Cebulka zielona pokrojona w cienkie plasterki
Świeża kolendra – posiekana do wykończenia

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, czosnek, chili, galangal lub imbir, trawę cytrynową oraz pastę curry przez ok. 5 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie. Dodaj bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 30 minut. Odcedź wywar. Dodaj śmietankę kokosową lub mleko, piersi z kurczaka i grzyby. Gotuj na małym ogniu, aż piersi z kurczaka będą ugotowane. Następnie dodaj sos rybny, cukier i sok z limonki. Gotuj całość przez 2 minuty, po czym przelej do miseczek i posyp pokrojoną zieloną cebulą i świeżą kolendrą.
Jeśli nie lubisz kurczaka, możesz zastąpić mięso krewetkami, a jeśli chcesz wersję wegańską lub wegetariańską, wystarczy jak zastąpisz wywar mięsny wywarem warzywnym, a kurczaka tofu. Zamiast sosu rybnego użyj sojowego. Smacznego!


Inne przepisy szefa Grzegorza:

Ravioli z serkiem Klaudii na dwa sposoby

Tatar w trzech odsłonach