KROWA CZY BYK?
Które mięso smakuje najlepiej?
Uważam, że jedno i drugie mięso jest dobre. Najważniejsze, żeby było z dobrego źródła. Różnica jest taka, że mięso z byka jest bardziej zbite i mniej marmurkowe w porównaniu do krowiego. Ważny w mięsie jest wiek i rasa bydła, czym się żywi i w jakich warunkach jest chowane. Jeśli miałbym wybierać, wybrałbym młodą jałówkę.
CZY Z KAŻDEJ CZĘŚCI WOŁOWINY
DA SIĘ ZROBIĆ STEK?
Czy wszystko nadaje się na steki… Hmmm, dla mnie najlepsze mięso to to, które ma najwięcej „marmurku”, czyli przerostu tkanki tłuszczowej tak jak np. antrykot, rostbef czy tomahawk. Nie ze wszystkiego zrobimy steki, choć sposoby przyrządzania i oprawiania mięs pozwalają nam obalać wiele mitów, takich jak świeca wołowa – jeszcze niedawno była traktowana jak mięso na gulasz, a dziś w formie steka naprawdę nie odbiega od rostbefu.
SOLIĆ WCZEŚNIEJ CZY NIE SOLIĆ?
Obalamy mity.
Solić czy nie solić? To mit, że nie solimy! Osobiście wolę używać soli morskiej, która podbije smak mięsa, a nie zdominuje go. Przy grillowaniu mięso się ścina, a sól ma utrudnioną możliwość przeniknięcia do mięsa, więc rekomendowałbym solić steki przed grillowaniem.
STEKI PREMIUM.
Które kawałki wołowiny są najdroższe, a z których wyjdzie równie dobry stek w rozsądnej cenie? Najdroższym nam znanym kawałkiem jest polędwica wołowa, uważana za najszlachetniejszą część i z automatu najdroższą. Uważam jednak, że antrykot ją przebija smakowo, ponieważ zawiera większą ilość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Każdy koneser steków może mieć swojego faworyta, wszystko jest zależne od naszych własnych upodobań, stopni wysmażenia itd. Wspomnę tu również o tańszych możliwościach, takich jak świeca wołowa czy krzyżowa, które również smakują wyśmienicie i można je kupić w bardzo przystępnej cenie.
JAKI NAJLEPSZY STOPIEŃ WYSMAŻENIA?
Najlepiej, żeby steki przed smażeniem miały temperaturę pokojową. Mój ulubiony stek to medium, na patelni około 3 min. z jednej strony i 3 min. z drugiej. No i najważniejsze, 1,5 do 2 min. odpoczynku!
STEK Z DODATKAMI CZY BEZ?
Nie jestem fanem sosów do steków, więc uważam, że najlepszy dodatek to np. dzikie brokuły podsmażone na maśle około 3 minut.