Jak się okazuje, nie ma nic prostszego, jak samodzielnie przygotować wędlinę do swojej kanapki! Wystarczy tylko dobrej jakości mięso i 4 dni cierpliwości! Poniżej przedstawiamy przepis na suszoną wołowinę z dodatkami!
SUSZONA POLĘDWICA:
Składniki:
Polędwica wołowa 0,5 kg
Wódka Stara Kurnwica 100 ml
Jałowiec 10 ziaren
Tymianek suszony1 łyżeczka
Pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki
Sól 300 g
Cukier 500 g
Przygotowanie: Polędwicę obtoczyć w ziołach, zasypać solą i cukrem, zalać alkoholem. Przykryć folią. Pozostawić w lodówce na 4 dni.
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI:
Składniki:
Czerwona cebula 200 g
Cukier 50 g
Ocet jabłkowy 5 0 ml
Przygotowanie: Wymieszane składniki, zredukować na niewielkim ogniu
SOS MAJONEZOWY:
Składniki:
Majonez 50 g
Musztarda francuska 10 g
Szczypiorek
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać
PÓŁBAGIETKA 1szt.
RUKOLA 20 g
SKOMPONOWAĆ KANAPKĘ!
Autor przepisu: Konrad Klimek, szef kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku