Rozsmakuj się

Bircher Musli z płatkami owsianymi

To propozycja śniadania z płatkami owsianymi. Przepis na Bircher Musli został opracowany około 1900 roku przez szwajcarskiego lekarza Maximiliana Birchera-Brennera i jest nadal bardzo popularnym śniadaniem w Szwajcarii i Niemczech.

Składniki: 

2 szklanki (150g) płatków owsianych lub owsianych blyskawicznych
1¾ szklanki (420ml) mleka (może być roślinne)
¼ szklanki (60ml) soku jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
1 jabłko – starte ze skórką
1-2 łyżki miodu
1½ szklanki (375g) jogurtu zwykłego
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Dodatki: świeże, lub suszone owoce, orzechy, prażony kokos, syrop klonowy, itp.

Przygotowanie:

Połącz platki owsiane, mleko, sok jabłkowy, sok z cytryny i pozostaw na noc w lodówce. Rano dodaj starte jabłko, miód (do smaku), jogurt i cynamon – jeśli chcesz, i dobrze wymieszaj. Posyp ulubionymi owocami i orzechami.

Bircher Musli to również dokonała przekąska po południu. Jeśli chodzi o dodatki, możemy użyć prawie wszystkiego, czego dusza zapragnie – owoce, orzechy, musy owocowe.


Autor przepisu: Tomasz Czaplicki
szef kuchni Botanik Bistro w Bielsku-Białej