To jest propozycja dla wegan. Wbrew pozorom, owsianka na wodzie może być równie smakowita jak na mleku.
Składniki:
7 – 8 łyżek płatków owsianych (lub jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itd.)
1 jabłko, pokrojone w kostkę (może być ze skórką)
2 – 3 suszone daktyle, drobno pokrojone
2 plasterki cytryny
2 – 3 goździki
szczypta cynamonu
olej kokosowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wrzuć do małego garnka płatki owsiane, zalej zimną wodą, tak by woda przykryła płatki. Dodaj pokrojone jabłko, posiekane daktyle, dwa plasterki cytryny, goździki i cynamon. Podgrzewaj na małym ogniu, w razie potrzeby dolej wody. Gdy płatki będą miękkie, a jabłko lekko rozgotowane, owsianka jest gotowa. Na sam koniec możesz okrasić owsiankę łyżeczką oleju kokosowego.
Autor przepisu: Tomasz Czaplicki
szef kuchni Botanik Bistro w Bielsku-Białej