To kolejny pomysł na śniadanie z płatkami owsianymi, ale możesz użyć również płatków żytnych, jęczmiennych czy też orkiszowych.
Składniki:
około 200g mieszanki ulubionych orzechów, suszonych owoców i płatków owsianych
2 – 3 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego
owoce sezonowe lub mrożone
trochę cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Granola:
Mieszankę orzechów, suszonych owoców i płatków owsianych, połącz z miodem (bądź też syropem z agawy lub syropem klonowym). Rozprowadź mieszankę na blaszce wyłożonej papierem. Zapiecz w temperaturze 180°C – wystarczy 10 – 15 minut. Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mus owocowy:
Twoje ulubione owoce (świeże lub mrożone) wrzuć do garnka (większe pokrój w kostkę). Dodaj trochę cukru – orientacyjnie 50g – 80g cukru na 500g owoców, podduś na wolnym ogniu (nie musisz używać cukru, jeśli nie chcesz). Zmiksuj w blenderze.
Jak przygotować śniadanie z granolą?
Do miseczki lub słoika dodaj jogurt – tyle ile chcesz. Następnie dodaj warstwę musu, również wedle uznania. Przykryj warstwą granoli. Granola z jogurtem i musem owocowym będzie również fajną przekąską w pracy – wystarczy, że przygotujesz nią w poręcznym słoiku. Dla ekstra wartości odżywczych – do jogurtu możesz dodać łyżeczkę lub dwie nasion chia.
Autor przepisu: Tomasz Czaplicki
szef kuchni Botanik Bistro w Bielsku-Białej