Pan con tomate, czyli odrobina hiszpańskiego słońca z rana! To mój ulubiony śniadaniowy przysmak. Pan con tomate, czyli odrobina hiszpańskiego słońca z rana, to po prostu grzanka z pomidorem i filiżanka mocnej, czarnej kawy. Ta prostota smaków urzeka i przypomina mi czasie spędzonym w hiszpańskich cafeterías.
Składniki:
• 4 średnie pomidory
• ½ bochenka chleba pełnoziarnistego, krojonego w średniej grubości pajdy, lub inne pieczywo
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
• sól dla smaku
• kilka plasterków hiszpańskiej szynki serrano lub iberyjskiej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przekrój pomidory na pół. Zetrzyj pomidory na tarce na dużych oczkach (najlepiej do miski). Odrzuć skórkę i przypraw miąższ pomidorowy solą do smaku. Przecier pomidorowy można przyrządzić poprzedniego dnia. Kromki chleba skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy. Przypiekamy w piekarniku lub na grillu aż będzie chrupiący i przyrumieniony. Przypieczoną kromke chleba potrzyj ząbkiem czosnku. Połóż łyżkę pomidorowego przecieru. Skrop oliwą z oliwek i lekko dopraw solą. Natychmiast podawaj, koniecznie z filiżanką czarnej kawy. Do tego możesz dołożyć hiszpańską szynkę serrano, świeże owoce i śniadanie godne króla gotowe 🙂
Autor przepisu: Tomasz Czaplicki
szef kuchni Botanik Bistro w Bielsku-Białej