Przepis na brownie Konrada Drewniaka, szefa kuchni Restauracji Bazylia w Bielsku-Białej.
BROWNIE
Składniki:
450 g ciemnej
czekolady
8 jajek
310 g cukru
200 ml kawy espresso
400 g masła
50 ml oleju
20 g skrobi
kukurydzianej
Przygotowanie: Jajka zmieszać z cukrem. Czekoladę rozpuścić z masłem i olejem. Wlać gorącą kawę. Dodać przesianą skrobię do masy. Wszystko wymieszać razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec w temp. 170 stopniach C przez około 35-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu pokroić na kawałki.
SŁONY KARMEL
Składniki:
200 g cukru kryształ
100 g miodu
50 g wody
125 g śmietanki 30%
70 g masła
7 g soli
Przygotowanie: W garnku rozpuścić cukier i miód w wodzie, cały czas mieszając i podgrzewając do temp. 175 stopni C. W międzyczasie podgrzać razem masło, śmietankę i sól. Gdy obie konsystencje będą jednolite, delikatnie połączyć je ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowanym karmelem polać brownie. Smacznego!
Przepis: Konrad Drewniak | Zdjęcie: Niko Lab Fotografia