Przepis Konrada Klimka, szefa kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku
Burger:
Bułka
2 kg golonki
0,5 kg włoszczyzny
Sól, pieprz
Ziele angielskie, liść laurowy
Olej do smażenia
Panierka:
1-2 jajka
Mąka
Bułka tarta lub panko
Sos majonezowy:
50 g majonezu
1 łyżka musztardy francuskiej
Cebula dymka
Dżem z buraków:
1 kg buraków
2 cebule
200 g szarej renety
50 ml octu jabłkowego
100 g brązowego cukru
Kilka ziaren kolendry
Kumin, sól do smaku
Oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Golonkę gotujemy z warzywami i przyprawami do miękkości. Obieramy z kości i skóry. Mięso szarpiemy na mniejsze kawałki, układamy do formy i przyciskami ciężarkami. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Kolejnego dnia formujemy kulki, panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu.
Buraki pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celcjusza przez ok. 1,5 godz. do miękkości. Obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cebule przesmażamy z ziarnami kolendry. Dokładamy jabłka, buraki i zalewamy wszystko octem jabłkowym. Doprawiamy, dusimy przez ok. 45 min. Jeżeli odparuje płyn, można dolewać wodę. Wszystkie składniki sosu majonezowego mieszamy razem.
Składamy burgera – grillujemy bułkę od spodu. Dół przekładamy dżemem z buraka, kładziemy prasowaną golonkę, górę smarujemy sosem majonezowym. Można dodać swoje ulubione dodatki wedle uznania.
Polecamy inne przepisy Konrada: