Rozsmakuj się

Co jeść i pić, a czego unikać w upalne dni?

Lato to dobry czas na porzucenie ciężkostrawnych dań. Więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Właśnie teraz warto częściej sięgać po warzywa i owoce – bogactwo, jakie daje nam ta pora roku. Teraz najłatwiej jest też zadbać o naszą sylwetkę i jeść zdrowo.

W upalne dni spada apetyt, dlatego warto podzielić posiłki na mniejsze porcje. Chcąc zaś uniknąć uczucia ciężkości, jedzmy lekkie obiady, a w zamian ciepłą i większą kolację. Wieczorem słońce nieco odpuszcza, więc i my przypominamy sobie o głodzie. Zastąpmy ciężkostrawne i pikantne potrawy, które mogą wzmagać potliwość, daniami lekkostrawnymi na bazie świeżych warzyw, chudego nabiału, mięsa drobiowego i ryb.

Warzywa
Warzywa powinny być podstawą każdego posiłku. Latem wszystko dojrzewa, więc korzystajmy z tych dobrodziejstw. Świeże warzywa mają mnóstwo witamin a do tego są po prostu smaczne. Zamiast gęstych zup, jedzmy lekkie buliony lub chłodniki. Ciężkostrawne mięsa zastąpmy np. kalafiorem, fasolką szparagową, brokułami czy bobem. Do sałatek dodajmy pomidory, ogórki, seler naciowy, natkę pietruszki i szpinak. Nie zapomnijmy sałatek skropić wartościowym olejem, bo niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach.

Owoce
Idealne owoce na lato? Truskawki, czereśnie, borówki, jagody, morele, brzoskwinie, maliny, porzeczki, agrest i arbuzy. Doskonale schłodzą nasz organizm. Można dodać do nich jogurt lub kefir, w żadnym wypadku nie należy ich dosładzać. Owoce jedzmy do południa, jako samodzielną przekąskę lub w sałatce, ale nigdy jako dodatek do dania głównego.

Dużo wody
Suche powietrze i wysokie temperatury odwadniają nasz organizm kilkukrotnie szybciej niż w inne pory roku. Pijmy więc jak najwięcej płynów, minimum 2,5 litra dziennie. Do wody można dodać sok z cytryny, miętę lub świeże owoce, albo zastąpić ją ziołowymi lub owocowymi herbatkami.

Alkohol i kofeina
Lato to nie jest dobry czas na alkohol, który bardzo szybko odwadnia organizm. Gdy na dworze jest gorąco, szybciej się upijamy, łatwo więc zasłabnąć, szczególnie gdy temperatura na dworze przekroczy 28 st. C. Nigdy też nie należy pić alkoholu na pusty żołądek. Niewskazane są również napoje zawierające kofeinę, czyli kawa, cola i wszelkie energetyki na bazie kofeiny. Podobnie jak dosładzane napoje gazowane wykazują one właściwości moczopędne i sprzyjają groźnym dla zdrowia skutkom w postaci odwodnienia organizmu.

Lody
Lody, wbrew pozorom, to najmniej tucząca przekąska. Bez słodkich dodatków typu sosy, karmel czy czekolada, mają mniej kalorii niż większość słodyczy. Szczególnie sorbety na bazie świeżych owoców doskonale schłodzą nasz organizm w upały.

Lato jest najbardziej obfitą porą roku. Wakacje są też dobrą porą na zmianę niewłaściwych przyzwyczajeń żywieniowych. Świeże owoce i warzywa sprzyjają temu znakomicie!


Tekst: Wojeciech Krzak, szef Restauracji Styl ’70 w Piasku