Rozsmakuj się

Sałatka arbuzowa z bryndzą i słonecznikiem

Oto przepis na lekką sałatkę, idealną na letnie upalne dni…

Składniki:
Arbuz 0,8 kg
Pomidorki koktajlowe 0,2 kg
Ogórek zielony 0,15 kg
Cebula czerwona 0,08 kg
Ser bryndza 0,2 kg
Łuskane i uprażone pestki słonecznika 0,05 kg
Kilka listków mięty ogrodowej
Sos:
Ocet malinowy
miód wielokwiatowy
olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia
sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Arbuza i ogórki kroimy w dużą kostkę, cebule w piórka, pomidorki na pół. Dodajemy porwaną miętę, słonecznik i pokruszony ser. Składniki sosu łączymy razem i polewamy sałatkę, wszystko razem delikatnie mieszając. Smacznego!


Autor przepisu: Wojciek Krzak – szef Restauracji Styl ’70 w Piasku k./Pszczyny