Przepis autorstwa Agnieszki Woźniak – właścicielki Lodziarni i Cukierni „Słodki Przystanek” w Węgierskiej Górce, Szczyrku oraz punktów sezonowych w Beskidach
Składniki:
ok. 450 g ulubionej ciemnej czekolady
300 g białej czekolady
70 g masła
30 g pasty tahini
120 g pasty pistacjowej (opcjonalnie pesto)
50 g ciasta kataifi (kadayif)
Przygotowanie: 250 g ciemnej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form na tabliczki i rozsmarować tak, by czekolada pokryła całe dno. Za formę tabliczki może służyć każda foremka silikonowa o dowolnym kształcie. Zalane formy odstawić do zastygnięcia czekolady.
Ciasto kataifi upiec według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie, rozgnieść w dłoniach na jak najdrobniejsze kawałki.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę z masłem. Następnie dodać pastę pistacjową oraz tahini. Wymieszać całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę pistacjową dokładnie połączyć z ciastem kataifi. Całość przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na wcześniej przygotowane formy czekoladowe. Delikatnie otrząsnąć, by pistacjowy ganache rozlał się równomiernie po całej powierzchni. Gotowe formy odstawić do zastygnięcia na około godzinę.
Gdy formy z pistacjowym ganachem są już gotowe, rozpuścić resztę ciemnej czekolady w kąpieli wodnej, a następnie zamknąć formy. Na zastygnięty ganache nałożyć ok. 5 łyżek płynnej czekolady i płaską szpatułką, pewnym ruchem, zdjąć nadmiar roztopionej czekolady. Gdy czekolada przykryje dokładnie całe nadzienie, czyli dno tabliczki, ponownie odstawić i poczekać, aż czekolada się skrystalizuje. Po zastygnięciu wyjąć gotowe tabliczki z foremek i rozkoszować się bez ograniczeń!
Jeżeli nie czujecie się na siłach, by własnoręcznie przygotować czekoladę dubajską, dokładnie taką samą możecie kupić w Słodkim Przystanku w Szczyrku oraz Węgierskiej Górce.