Rozsmakuj się

Galaretka z octem śliwkowym i owocami

Galaretka! Czy wiecie, że można wykonać ją samemu? Poniżej przepis od szefa kuchni – Bartosza Gadziny.

*przepis dla 4 osób

Składniki:

500 ml naturalnego soku
jabłkowego
150 ml octu ze śliwek
50 g cukru
2 szt zielonych jabłek
6-8 szt śliwek
100 g borówek
5 szt listków żelatyny*
lub 7g agaru
120 g mascarpone
kilka liści mięty

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy sok jabłkowy i ocet śliwkowy, dodajemy cukier. Jeśli korzystamy z żelatyny w listkach, namaczamy ją w zimnej wodzie przez kilka minut, następnie odciskamy i dodajemy do zagrzanego płynu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Jeśli używamy agaru (wersja wegańska), dodajemy go do zimnego soku z octem i cukrem, a następnie podgrzewamy do 80-90 stopni C. W przeciwieństwie do żelatyny, agar można zagotować bez utraty właściwości żelujących, można go również rozpuścić i zagotować ponownie.

Jabłka i śliwki kroimy w drobną kostkę lub plasterki, układamy w miseczkach,
przekładając listkami mięty i borówkami. Całość zalewamy naszym roztworem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (jeśli używamy żelatyny). Agar tężeje szybciej, już w temperaturze pokojowej. Po schłodzeniu podajemy solo, z łyżeczką mascarpone lub świeżo ubitą śmietaną z cukrem i octem śliwkowym.


Autor przepisu: Bartosz Gadzina, szef kuchni, szkoleniowiec, doradca gastronomiczny;
Przetwórnia Beksien w Czańcu, www.przetworniabeksien.pl


*1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny (uwaga: listki mogą mieć różną moc, zawsze należy przeczytać instrukcję z tyłu opakowania). Wszystko o żelatynie i agarze w artykule: „Ujarzmiamy żelatynę”