Pomidory najlepiej smakują późnym latem, zatem ten przepis, autorstwa szefa kuchni Bartosza Gadziny, na pewno będzie smakował wybornie. Zwłaszcza z połaczeniem naturalnych octów owocowych!
*przepis dla 4 osób
Składniki:
3 szt pomidor malinowy
2 szt pomidory zielone
12 szt żółtych pomidorów koktajlowych
50 ml żywego octu z malin
100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
40 g ziaren rzepaku
12 szt kwiatów nasturcji
20 szt liści nasturcji
sól morska, świeży pieprz, cukier
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plastry i rozkładamy na płasko. Sypiemy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną cukru. W międzyczasie na suchej patelni prażymy przez kilka minut ziarna rzepaku.
Pomidory układamy na talerzu, polewamy octem z malin i olejem rzepakowym. Układamy liście i kwiaty nasturcji i posypujemy prażonymi ziarnami rzepaku. Danie to jest idealne jako wegańska przystawka lub jako dodatek do delikatnych mięs. Opcjonalnie można na koniec dodać młodego sera koziego.
Autor przepisu: Bartosz Gadzina, szef kuchni, szkoleniowiec, doradca gastronomiczny;
Przetwórnia Beksien w Czańcu, www.przetworniabeksien.pl