Lato i nadchodząca jesień to idealny czas na świeże warzywa i owoce. To najlepszy moment, by zebrać je we właściwym dla każdego z tych produktów terminie i zatrzymać ich smak na przyszłość
Metod jest kilka, wszystko zależy od tego, jaki mamy surowiec, w jakim jest stanie i najważniejsze, co chcemy przez zakonserwowanie w dany sposób osiągnąć. Sposobów i technik jest wiele. Nawet te najprostsze potrafią się od siebie bardzo różnić.
1. SUSZENIE
Jedną z najstarszych metod „konserwacji” warzyw czy owoców jest suszenie. Banał? Nie zawsze. Nie z każdym owocem czy warzywem jest tak łatwo. Na wielką skalę powszechną w przemyśle spożywczym jest lioFIlizacja. Proces ten polega na usuwaniu nawet do 97% wody z zamrożonych warzyw czy owoców przy użyciu niskiego ciśnienia. Tej metody na pewno nie zastosujemy sami w domu, ale do wysuszenia naszych ulubionych jabłek czy marchewek możemy użyć suszarek elektrycznych, domowego dehydratora czy piekarnika. Możemy również wykorzystać matkę naturę i wystawić nasze produkty na działanie wiatru i promieni słońca. Przy suszeniu domowymi sposobami należy uważać, by temperatura nie była za wysoka, a wilgoć z suszonych produktów mogła swobodnie uchodzić.
2. MROŻENIE
Nasze warzywa czy owoce możemy równie dobrze zamrozić. W zależności od produktu metody postępowania będą różne. Jedne możemy mrozić świeże w całości, inne pokrojone. Z kolei niektóre (np. brukselka, fasolka szparagowa, brokuł) przed tym procesem będą wymagały zblanszowania, by nie stracić aż tak dużo na składzie. Przy zamrażaniu, podobnie jak przy przechowywaniu w lodówce, należy pamiętać o zabezpieczeniu produktów w pojemniku, ściśle przylegającej folii lub woreczku. Produkty źle zabezpieczone będą nam wysychać.
3. PRZETWORY
Nasze ulubione owoce możemy przerobić jak najbardziej na sok, syrop czy dżem. I mamy tutaj duże pole do popisu. Z cukrem lub bez, świeże, o krótkim terminie przydatności lub pasteryzowane, dobrze przygotowane mogą wytrzymać nawet kilka lat! Wszystko zależy, czego tak naprawdę oczekujemy od efektu końcowego. Cukier, podobnie jak sól, może być wykorzystany do zakonserwowania produktu, w szczególności owoców. Równie świetnie nada się do niektórych warzyw (np. pomidorów, marhcewki, korzenia pietruszki).
4. KISZENIE
Smak warzyw czy owoców możemy zachować również poprzez kiszenie. Poddanemu kiszeniu surowcowi daleko od świeżego smaku i zapachu, ale jest to jedna ze zdrowszych metod na dłuższe przechowanie produktu. Ukisić możemy wiele rzeczy, ale nie każda zasmakuje wszystkim, tak jak np. mi kiszone zielone szparagi. Warto natomiast próbować, by przekonać swoje kubki smakowe do nowych smaków.
5. OCET
Do zakonserwowania naszych warzyw, a także owoców, świetnie nadaje się ocet – jako jeden z najstarszych i jednocześnie naturalnych sposobów konserwacji. Może być on wykorzystany zarówno w postaci czystej lub jako część składowa zalewy. Wszystko zależy od tego, jaki mamy surowiec i jaki chcemy, by był on po wyjęciu ze słoika. Nasza wyobraźnia i podniebienie wyznaczy nam drogę. Marynaty kwaśniejsze osobiście wolę do warzyw, te słodsze z przyjemnością wlewam do owoców. Truskawki zamarynowane w moim ulubionym occie z truskawek czy w occie z jabłek szarej renety są dużo lepszą alternatywą niż owoce oblane czymś, co według etykiety ma przypominać ocet balsamiczny. Taka zalewa, po skonsumowaniu owoców, może pozostać jako baza do orzeźwiającego napoju. Warto próbować różnych połączeń, ale trzeba pamiętać, że ocet octowi nierówny. Jeśli chcemy pewności, że efekt końcowy będzie zadowalający, sprawdzajmy nawet ten spirytusowy, zanim użyjemy go do naszej zalewy.
Tekst: Marta Gadzina
Przetwórnia Beksien, www.przetworniabeksien.pl, tel. 506 062 035, e-mail: przetwornia@beksien.pl, Czaniec