Rozsmakuj się

Kaszanka z musem chrzanowym

Przepis Konrada Klimka, szefa kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku


Kaszanka:
1 kg kaszanki
100 ml bulionu
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia

Panierka:
1-2 jajka
Mąka
Bułka tarta lub panko

Dip:
200 ml słodkiej śmietanki
0,5 kg chrzanu
Cukier do smaku

Sos do kaszanki:
100 ml oliwy z dymki
200 ml majonezu

Oliwa dymkowa:
4 pęczki cebuli dymki
1 pęczek szpinaku bejbi
2 pęczki natki pietruszki
200 ml oleju
Dymka do posypania

Przygotowanie:

Kaszankę łączymy z bulionem, doprawiamy do smaku. Formujemy, panierujemy. Smażymy na głębokim oleju.
Składniki dipu – śmietankę i chrzan mieszamy razem, doprawiamy do smaku cukrem.
Składniki oliwy dymkowej miksujemy kilka minut, a następnie cedzimy przez gęste sito.
Gdy oliwa jest gotowa, odmierzamy 100 ml, dodajemy majonez i mamy gotowy sos.
Wszystkie elementy podajemy razem, smacznego!


Polecamy inne przepisy Konrada:

Burger z nóżek wieprzowych

Zapiekanka z pieczarkami

Kulki z kaszanki z musem jabłkowym

Fish & Chips, sałatka Sombrero, sos Wasabi

Zajenbisty grzaniec szczyrkowski