Rozsmakuj się

Kogut i Kurka

Czasami wracając ze Śląska, czy to ze spotkania  w interesach, czy z lotniska, czy od znajomych, mamy ochotę zatrzymać się i zjeść coś dobrego. Pytanie jest jedno, gdzie? Niektóre pięknie wyglądające z zewnątrz karczmy, które napotykamy po drodze, nie kryją w sobie nic szczególnego. Tymczasem my szukamy czegoś, co sprawi, że nawet nie będąc przejazdem w okolicy, pojedziemy tam dla samego jedzenia. I tu napotykamy Koguta i Kurkę…

Co prawda lokal nie leży bezpośrednio przy główej drodze, ale warto nadłożyć kilka minut, by do niego zajrzeć. Mieści się w Goczałkowicach Zdroju, przy ulicy Uzdrowiskowej. Działa dopiero od 21 lutego, także w powietrzu czuć jeszcze niedawno zakończony remont. Wszystko jest schludne i czyste, wnętrza są nowoczesne, ale przytulne, a na ścianach widnieją akcenty koguta i kurki. A jak wygląda menu?

IMAG0812

Karta jest skonstruowana prosto i z pomysłem. Jej treść i design jest spójny z lokalem i przede wszystkim z jego przesłaniem, jakim jest: „Odkryj nową twarz Kuchni Śląskiej”. Dzieli się na 3 części. Pierwsza część to 4 propozycje śląskich zestawów obiadowych, na które składa się zupa, danie główne i deser w cenach: 25, 32, 35, 38 zł. Pozostałe dwie części wzajemnie się do siebie odwołują i są podzielone na menu „tradycyjne” i menu „z fantazją”. W każdym z tych menu znajdziemy po 2 przystawki: po jednej odsłonie tatara oraz po jednej odłonie śledzia. Po tradycyjnej stronie jest tatar wołowy z marynatami i żółtkiem okraszony odrobiną musztardy oraz grzanka z tradycyjną śląską sałatką śledziową. Po stronie z fantazją tatar wołowy na ziemi z czarnych oliwek z dodatkiem anchois i żółtkiem przepiórczym oraz śledź al’ łosoś otulony w ‚mille feuille’ z marynowanych jarzyn.

IMAG0807
Tatar na Ziemi, czyli tatar wołowy na ziemi z czarnych oliwek z dodatkiem anchois i żółtkiem przepiórczym
IMAG0803
Śledź „Mile File”, czyli śledź ala’ łosoś otulony w ‚mille feuille’ z marynowanych jarzyn

Tradycyjne zupy to żur śląski, wodzionka, krem selerowy oraz rosół na gęsinie, natomiast zupa z fantacją to czosnkowa z pulpetami na wywarze z czosnku niedźwiedziego.

IMAG0801
Gęsi rosół
IMAG0802
Krem niedźwiedzi, czyli zupa czosnkowa z pulpetami na wywarze z czosnku niedźwiedziego

Dań głównych jest po pięć. W obu menu znajdziemu po jednym kurczaku, polędwiczce wieprzowej, gęsi, łososiu oraz pstrągu przyrządzanych w odmienny sposób. Są one przygotowywane i metodami tradycyjnymi, i metodami nowoczesnymi jak np. sous vide, czy confit, dzięki czemu połączenia smakowe są smaczne i ciekawe. Wszystko jest dokładnie przemyślane i dopracowane.

IMAG0808
Czarny Kurczak, czyli czarny kurczak podany na racuchu ziemniaczanym z sosem miodowo-ogórkowym, kwiatami czosnku i palonym czosnkiem
IMAG0819
Polędwiczki na Runie, czyli polędwiczka ‚sous vide’ w pyle z wędzonych ziół podane na musie grzybowym z sosem demi glace z owoców leśnych i beczułkami ziemniaczanymi
IMAG0816
Pstrąg na mchu, Filet pstrąga pieczony na skórce z chleba orkiszowego, podany na mchu z zielonej pietruszki i rukoli z sosem cytrynowo-kurkowym

W karcie znajdziemy też dwa dania wegetariańskie: ser pleśniowy w koszyczku z ciasta filo z prażonymi jabłkami z cydrem i świeżymi ziołami oraz bazyliowe naleśniki z szpinakiem i zielonym sosem. Są również wyszczególnione dwie pozycje dla dzieci, jedna to kurczak, a druga knedle na słodko. No i na koniec jest kilka deserów…

W lokalu jest miło i przyjaźnie. Obsługa jest pomocna i nie trzeba na nią długo czekać. My na początek dostaliśmy od Pani Kelner poczekajkę w postaci małej kromki ze smalcem i konserwowym ogórkiem, a wychodząc po kieliszku malinówki.

IMAG0796

Mamy nadzieję, że Kogut i Kurka zyska w najbliższym czasie rzesze fanów i przyjeżdżając tam kolejny raz, zobaczymy salę zapełnioną po brzegi, bo to miejsce na prawdę na to zasługuje. Póki co, otwarte jest dopiero tydzień, więc wszystko przed nimi!

PS. Z napojów polecamy przepyszny kompot owocowy!

IMAG0799

Adres: ul. Uzdrowiskowa 71, Goczałkowice Zdrój