1000 szefów kuchni, 1000 menu, 5 kontynentów – to nic innego jak wielkie święto kuchni francuskiej, którego będziemy mogli zasmakować już niedługo w jednej z bielskich restauracji!
Ta impreza, w formie kolacji, ma za cel oddać hołd doskonałości i zdolności do innowacji kuchni francuskiej w każdym miejscu na świecie. 19 marca na całym świecie 1000 restauracji podejmie swoich gości na „Obiadach Epikura”, które w 1912 roku zainicjował Auguste Escoffier. Będzie to pierwsza edycja tego wydarzenia, a jej idea zostanie wpisana na listę UNESCO, jako dobra niematerialne.
Szefowie kuchni przygotują specjalne francuskie menu. Ich kreatywność i serce włożone w kompozycję dań ma nam przybliżyć wiedzę o Francji oraz jej wartości, jakimi są dzielenie się, zabawa oraz szacunek dla zdrowego odżywiania się. Posiłki będą wykonane ze świeżych, sezonowych produktów, o mniejszej zawartości tłuszczu, cukru i soli. Będzie to kuchnia dla każdego budżetu, tzw. bistro przy wielkim stole.
Francuskie jury do „Obiadów Epikura” wybrało 35 polskich restauracji. Jesteśmy dumni z tego, że nasza bielska restauracja BLU znalazła się w tym elitarnym gronie. Już dzisiaj możemy zobaczyć menu, które 19 marca zagości na stołach, przy ulicy Generała Maczka. Wygląda ono następująco:
Amuse-bouche:
– Foie Gras a’la ferrero roche z orzechami w jadalnym papierze / puder z topinamburu /
– koniak Martell
– Ozór wołowy wędzony / majonez pietruszkowy /puder z chleba z mąki kasztanowej / kiełki groszku / mikro zioła
– Wino Bouchard Pommard
– Langustynki grillowane z żelem z zielonych szparagów / fond z langustynek / puder cytrynowy /
– Wino Chablis
– Francuski Kurczak Gotowany Sous – vide/ puree z kalafiora /
pędy groszku wąsatego / młody groszek , smardze , fasolka szparagowa / parfait z kurzych wątróbek / fond z palonego kurczaka /młody ziemniak francuski / oliwa pietruszkowa kiełki nasturcji /
– Wino czerwone Cotes du rhone
– Turbot z puree z zielonej soczewicy/ młode marchewki gotowane sous-vide 85C / sos musztardowy burre blanc/ młode ziemniaki francuskie gotowane z tymiankiem /oliwa z nasturcji /
– Wino Chateau de la bouyere blanc Bordeaux
– Mus czekoladowy / mus pistacjowy/ sos angielski
– Wino musujące Opera demi sec
– Sery: Comte , Gourier Ser kozi / konfitura pomidorowa/ mikro zioła /
– Wino Chateaux loupiac gaudiet
Stolik wymaga rezerwacji telefonicznej. Cena za powyższy zestaw to 180 zł za osobę. Można również zamówić to samo menu, ale bez wina w cenie 140 zł za osobę.
Adres: ul. Generała Stanisława Maczka 41, 43-300 Bielsko-Biała, tel. 33 445 13 32, www.restauracja-blu.pl