Przepis autorstwa Wojciecha Krzaka – szefa kuchni Restauracji Styl ’70 mieszczącej się w miejscowości Piasek koło Pszczyny. Polecamy to miejsce i ten przepis, zwłaszcza o tej porze roku!
Składniki:
Krem:
Pasternak 0,5 kg
Por 0,2 kg
Szara reneta 0,2 kg
Wywar warzywny 0,5 l
Śmietana 36% 0,2 l
Cebula 0,1 kg
Sól, pieprz
Klarowane masło
Kwaśna, wiejska śmietana
Prażone orzechy laskowe
Konfitura z szarej renety:
Szara reneta 0,1 kg
Cebula 0,05 kg
Czosnek 0,5 ząbka
Cydr 0,05 l
Masło klarowane
Miód, cynamon, zmielone
goździki, anyż
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia konfitury z jabłka, krojąc go w drobną kostkę, a następnie przesmażając z innymi składnikami. Całość podlewamy cydrem, dodajemy przyprawy i powoli dusimy do uzyskania konsystencji gęstej konfitury.
Przygotowujemy zupę. Wszystkie składniki (oprócz jabłka) rozdrabniamy i podsmażamy, dodając partiami do garnka. Całość podlewamy wywarem i gotujemy do miękkości, pod koniec wrzucając pokrojone jabłka. Następnie, wraz z słodką śmietaną i przyprawami, wszystko razem dokładnie miksujemy na gładki krem.
Konfiturę jabłkową podajemy na kleksie wiejskiej śmietany i posypujemy całość potłuczonymi orzechami. Gorącą zupę serwujemy do tak przygotowanego talerza. Smacznego!
Autor przepisu: Wojciech Krzak, szef kuchni Restauracji Styl ’70 w Piasku k./Pszczyny