Rozsmakuj się

Moje comfort food – inspiracje Konrada Klimka, szefa kuchni Markowej Destylarni w Szczyrku

Comfort food to dania, które przenoszą nas do wspomnień z dzieciństwa, to beztroskie rodzinne spotkania oraz biesiady przy stole.

Comfort food jest dla mnie potrawą inspirowaną kuchnią mojej babci i mamy. Zapach unoszący się z pieca kaflowego, gdzie na blachach były pieczone placki ziemniaczane, ciasto, chleb czy grzyby… Comfort food to nic innego, jak przenoszenie starych przepisów do czasów współczesnych. Przepisów, które można wykorzystać i pokazać w nowoczesnym wydaniu.

Każdy jadł chleb smażony w jajku, a można zamiast niego użyć brioszki lub chałki. Do tego pozostaje własna wyobraźnia – w moim wykonaniu brioszka jest podana z hummusem i tapenadą (pastą, której głównymi składnikami są oliwki, kapary i oliwa) – super alternatywa dla wegetarian!

A jak nie chleb w jajku, to nacierany czosnkiem i do tego mnóstwo możliwości. U mnie dodatkiem jest wątróbka drobiowa, która w moim domu była wszechobecna. Do tego karmelizowane w miodzie jabłko z majerankiem.

W niedzielę w moim domu zawsze musiały być kluski śląskie z roladą czy pieczenią wołową oraz burakami lub modrą kapustą. To danie zainspirowało mnie do przygotowania długo pieczonej pręgi wołowej, która została rozdrobniona, a następnie sprasowana. Do tego niezawodne kluski śląskie oraz burak pieczony w miodzie i rozmarynie. Comfort food to wspomnienie, smak, zapach i sentyment…

Przepis na długo pieczoną pręgę wołową znajdziecie pod linkiem:

Długo pieczona pręga wołowa

INSPIRACJE:

Gołąbki z kaszy kuskus i liści czerwonej kapusty, wywar rybny, oliwa bazyliowa
Długo pieczone policzki wołowe panierowane w panko, sos demi glace, soczewica, puree z selera, marynowana cebulka, cukinia
Kogel-mogel, ajerkoniak, kakao

 


Tekst: Konrad Klimek, Markowa Destylarnia, Szczyrk