Rozsmakuj się

Włoska pizza w La Burrata

Bielsko-Biała słynie z pizzy, ale czy na pewno każda z nich jest przyrządzona ze składników najwyższej jakości? Włoska pizza ma to do siebie, że nie może być robiona na substytutach. Oryginalny produkt to podstawa, bez której kulinarna podróż do Włoch się nie uda. Właśnie taka jest Pizzeria La Burrata w Bielsku-Białej. Szefowie kuchni niezmiennie stawiają na wysoką jakość produktów i ich oryginalne pochodzenie.

Mieści się ona na osiedlu Złote Łany i jest odpowiedzią na potrzeby bielskich smakoszy. Od czasu przeniesienia Gallo Nero do centrum miasta, brakowało w okolicy lokalu, który oferowałby tę samą wysoką jakość w bardziej swobodnej formie. Restauracja proponuje gościom pizzę na odrobinę grubszym, chrupkim cieście, typowym dla rejonu północnych Włoch. Dzięki tej konsystencji, również pizza zamawiana na dowóz, zachowuje świeżość i pełnię smaku.

W La Burrata można zamówić pizzę tradycyjną oraz kilka, bardzo ciekawych, autorskich kompozycji. Taką kompozycją, której nie znajdziecie nigdzie indziej, jest na pewno firmowa pizza „La Burrata”, na której znajduje się: sos pomidorowy, ser mozzarella, kiełbasa diavoletto, friarielli (brokuł neapolitański) oraz ser burrata, powstały z połączenia mozzarelli i kremowej śmietany, nakładany na środek pizzy, już po jej upieczeniu.

Takich kompozycji jest dużo więcej. Bardzo dużą rolę w smaku odgrywają tu sery: świeża mozzarella oraz mozzarella di Buffalla, gorgonzola, ser burrata, taleggio, czy parmezan. W Burracie, nawet najprostsza pizza jest warta spróbowania. Przykładowo pizza Zucca, jedna z ulubionych szefa, na której, prócz sera, znajdziemy tylko grillowaną cukinię i czosnek, jest pełna smaku i aromatu. Są też pizze mięsne – z kurczakiem, wołowiną, czy szarpaną wieprzowiną. Zgodnie z misją restauracji, ceny mają być przystępne dla każdego, dlatego też za podstawowe rodzaje z popularnymi składnikami (Margherita, Funghi, Salame) zapłacimy pomiędzy 19 a 25 zł.

W pizzerii La Burrata można zamówić pizzę zarówno na dowóz, jak i w lokalu. Właściciele osobiście dbają o jakość i pełnię smaku. Kochają podróżować, kochają Włochy, kochają jeść. Z pełnym zaangażowaniem, profesjonalizmem i otwartością podchodzą do swej pracy. Będąc w tej części Bielska, na pewno warto odwiedzić to miejsce. Choć lokal nie jest duży, to czuć w nim oddanie i serce do jedzenia.