Z okazji świąt Bożego Narodzenia, na łamach naszego dodatku świątecznego Gastro Smakuje, przetestowaliśmy dla Was kilka produktów. Dziś zaczynamy nas opis od najbardziej podstawowego – OD CHLEBA. Polecamy piekarnię ekologiczną Chlebio!
PIECZYWO – przetestowaliśmy nową, lokalną piekarnię w Bystrej z ekologicznym pieczywem- CHLEBIO. Właściciel jest pasjonatem, który wcześniej, wraz z żoną, mieszkał w Austrii. Z zawodu budowlaniec, który metodą prób i błędów, we własnym domu, zajął się wypiekaniem chleba z produktów ekologicznych i drogą pantoflową rozwoził ją w całym sąsiedztwie. Do Bielska też dostarczał. Pierwszym sklepem, który zainteresował się oficjalnie jego produktem była Spiżarka Deli w Bielsku-Białej przy ul. Górskiej. Z jego pieczywa korzystał również Twój Chef, komponując swoje lunch boxy. I tak, po kilku miesiącach pracy, w Bystrej przy ulicy Szczyrkowskiej, w niewielkiej półpiwnicy, w domu jednorodzinnym, otwarto wreszcie pierwszą w okolicy piekarnię ekologiczną CHLEBIO z autorskimi wypiekami. Tuż przed otwarciem (3 grudnia) wypieki Chlebio zdobyły oficjalne, ogólnopolskie certyfikaty ekologiczne. Do 15 grudnia na wszystkie wypieki obowiązuje zniżka -15% na hasło BIELSKO SMAKUJE, czyli na:
– chleb „Samopszak” z mąki samopszy robiony na zakwasie orkiszowym,
– chleb orkiszowy „Szpecuś” robiony na zakwasie orkiszowym,
– chleb „Płaskur Pantesco”, czyli z mąki płaskurki i mieszanki mąki orkiszowej z wodą i drożdżami, oliwkami, suszonymi pomidorami, cebulą i oliwą z oliwek,
– chleb „Prażak”, czyli żytnio orkiszowy z prażonymi pestkami,
– chleb „Białomir”, czyli orkiszowy na zakwasie żytnim, z dodatkiem mieszanki orkiszowej z drożdżami,
– chleb „Żytomir” z mąki żytniej razowej,
– chleb „Jagrycz” z mieszanki mąk gryczanej i jaglanej, na zakwasie gryczano-jaglanym, z dodatkiem siemienia lnianego, czarnuszki i ziaren słonecznika;
– bagietka orkiszowa,
– bułka ciabata,
– bułka orkiszowa,
a co piątek i sobota drożdżowe ciasto z owocami (trafiliśmy na śliwkowe).
To wszystko jest w stałej ofercie.
Właściciel jest szczery i rozmowny. Na pytanie, która bułka następnego dnia jest smaczna, on odpowiada, że żadna nie jest tak dobra, jak pierwszego dnia. Osoby na diecie bezglutenowej również znajdą z całą pewnością coś dla siebie. Wszystkie chleby, nawet na trzeci dzień, są tak samo dobre, wystarczy tylko odpowiednio je przechowywać (właściciel oczywiście doradzi jak). No i naprzeciwko lady, za którą mieszczą się chleby, znajduje się półka na produkty i przetwory lokalne i ekologiczne. Na razie pusta. Czekamy z niecierpliwością, co się w niej znajdzie.
Więcej o filozofii Chlebio i produktach można przeczytać na http://piekarnia.chlebio.pl/