Przedstawiamy Wam przepis na świąteczne pierniczki Klaudii z Cukierni Gęsi Pipek! Możecie je zrobić już teraz, szczelnie zamknąć w pojemniku, a gwarantujemy, że utrzymają się do Świąt Bożego Narodzenia i dłużej!
Składniki:
200 g cukru pudru
150 g miodu (najlepiej gryczanego)
90 g masła
łyżka kakao
łyżka mielonego cynamonu
½ łyżki mielonego imbiru
½ łyżki mielonych goździków
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Możesz urozmaicić ten przepis, dodając łyżeczkę swojej ulubionej, świeżo mielonej kawy.
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 170ºC (góra-dół).
2. Na wolnym ogniu, w rondelku rozpuść masło i dodaj powyższe składniki. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dopilnuj aby temperatura masy nie wzrosła powyżej 45ºC.
Pozostałe składniki:
700 g przesianej mąki typu 750
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Przygotowanie:
3. W dużej misce wymieszaj wcześniej przygotowaną masę z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto i przykryj je folią. Wałkuj małymi porcjami, podsypując delikatnie mąką.
4. Wytnij swoje ulubione kształty i rozłóż je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. I wstaw do piekarnika na 12 minut.
5. SMACZNEGO!
KLAUDIA RADZI:
Pierniczki zrobione już teraz będą idealne na Wigilię. Upieczone przechowujcie w puszce.Jeśli chcecie aby zmiękły szybciej, do ojemniczka włóżcie połówkę jabłka lub pomarańczy.
Oferta świąteczna 2019 Cukierni Gęsi Pipek na: www.facebook.com/Cukiernia.Gesi.Pipek