Rozsmakuj się

Placek ziemniaczany ze słowacką bryndzą

Przepis z cyklu KUCHNIA PRZYGRANICZNA Konrada Klimka – Szefa Kuchni Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku

Składniki:
2 kg ziemniaków
Mąka ziemniaczana
1 jajko
Ok. 100 g bryndzy
1 cebula
50 g masła
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Marynowana śliwka:
1 kg śliwek
100 ml octu jabłkowego
100 ml miodu
100 ml wody

Mus jabłkowy:
1 kg jabłek (bez nasion)
100 gr chrzanu
barwnik czarny sepia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania śliwek. Ocet, miód i wodę łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu. Śliwki kroimy w ćwiartki, wkładamy do słoika i zalewamy marynatą. Odstawiamy na 1 dobę.
Ziemniaki gotujemy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną, a następnie ugniatamy na masę, jak do klusek śląskich. Na koniec dodajemy bryndzę do smaku oraz przesmażoną cebulę. Formujemy placki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Jabłka palimy w piekarniku, blendujemy, dodając chrzanu i sepii (do koloru).
Placki podajemy ze śliwkami marynowanymi lub świeżymi, pokruszoną bryndzą oraz musem jabłkowym.

Wskazówki:
Placki smakują równie dobrze z żurawiną, jak i sosem grzybowym. Smaki można dowolnie łączyć.


Autor przepisu: Konrad Klimek, szef Restauracji Markowa Destylarnia w Szczyrku