1 września w Dworek New Restaurant odbyła się kolacja degustacyjna z doborem wina i muzyką na żywo. Było nowocześnie, klimatycznie i przede wszystkim smacznie!
Wydarzenie to było jednocześnie kolacją i wieczorem sommelierskim. Goście mieli okazję zasmakować świetnych dań rodowitego Bielszczanina – Sebastiana Olmy, zwycięzcy II edycji programu Top Chef oraz zakosztować win z kolekcji Makłowicz dzięki Mikołajowi Makłowiczowi. To właśnie ta dwójka, a właściwie to, co podali na stoły, była bohaterami tego wieczoru.
Na początek pojawiło się świeże, wypiekane na miejscu pieczywo z dwoma rodzajami masła – masłem z solą i masłem z prażonym jałowcem oraz amuse bouche, na który składał się chips z pęczaku z wędzoną rybą, pierożki z kalarepy faszerowane pieczonym selerem oraz pasztet z prażonym słonecznikiem. Smak tych zakąsek urozmaiciło wino prosecco z włoskiego regionu Veneto.
Na przystawkę podano tatar wołowy z wędzonego rostbefu z rzepą, zielonym pieprzem i… czekoladą, a do tego węgierskie wino Pinot Gris. Idealny duet.
Kolejnym daniem była ryba – wolno gotowana troć z tatarakiem, koprem włoskim i sosem cydrowym. Do tego francuskie, białe wino ze szczepu Riesling z Alzacji.
Następnie na stoły wjechała zupa – consomme drobiowe z żółtkiem i grzybami wraz z białym, wytrawnym winem Chassagne-Montrachet z Burgundii.
Ostatnim daniem, przed deserem, był comber z daniela w towarzystwie aronii, marynowanej gruszki i zapiekanki ziemniaczanej oraz włoskie wino z regionu Umbria.
No i na koniec długo oczekiwany deser, czyli mus pigwowy, z suszoną czekoladą i jabłkiem, który wraz z „Champagne Brut Tradition” podkreślił wyjątkowość tego wieczoru.
Zarówno kolacja, jak i cała oprawa wydarzenia, była niezwykła. Sebastian z zaciekawieniem pytał gości o opinię, zdradzał szczegóły swojej pracy, natomiast Mikołaj opowiadał o pochodzeniu, smaku i sposobie produkcji prezentowanych win, które na co dzień można znaleźć w Restauracji Dworek.
Kolacje degustacyjne z doborem wina marki Makłowicz to wydarzenie cykliczne. Kolejna odbędzie się już w październiku. Jesteśmy pewni, że Dworek New Restaurant ponownie zaskoczy wszystkich nowym gościem specjalnym i nowymi, wspaniałymi daniami.