Rozsmakuj się

Restauracja U Jakuba

„STARANNOŚĆ, SMAK I SERCE W KAŻDYM DANIU, bo nasza kuchnia to sztuka, a Ty jesteś naszym mistrzem smaku”.

Tak brzmi motto Restauracji u Jakuba w Bielsku-Białej. I faktycznie, można tutaj rozpocząć piękną przygodę z jedzeniem opartym na połączeniu dwóch kuchni – polskiej i francuskiej.

MENU RESTAURACJI.

To miejsce, gdzie smaki i techniki kulinarne doskonale się uzupełniają, tworząc dania o wyjątkowym charakterze. Karta zaskakuje i zachwyca. Od pierwszego spojrzenia w menu widać, że ważnym elementem dań są zarówno lokalne produkty, jak i tradycyjne francuskie składniki. Zupa grzybowa z lanymi kluskami, barszcz czerwony na zakwasie, galert wieprzowy, schab z kością czy gołąbki cielęce to klasyka, która nie ustępuje smakiem francuskiej zupie cebulowej, ślimakom po burgundzku, chateaubriand czy coq au vin.

SZEF KUCHNI

Za sukcesem tego miejsca stoi doświadczony szef kuchni – Jakub, który swój warsztat doskonalił w Polsce i za granicą. Nie byłby sobą, gdyby do restauracji nie wprowadził dań kuchni fusion, inspirowanych własnymi doświadczeniami oraz światowych bestsellerów, takich jak polędwica wellington czy stek baguette.

Jakubie, jaka kuchnia wywarła na Tobie największe wrażenie?

To jest pytanie, które jest mi zadawane najczęściej. Myślę, że każdy, kto zna mnie choć trochę, wie, że większość swojej gastronomicznej drogi spędziłem we francuskich restauracjach w Londynie. Wydaje mi się, że jest to jedna z najbardziej bajecznych kuchni, dlatego też tak chętnie serwuję moim gościom dania z tamtych stron.

Czym się kierujesz, wprowadzając nowe menu? 

Tym, co sam chciałbym zjeść 🙂 Taki styl obrałem,
bo to chyba jest najważniejsze. Doskonale rozumiem, że nie wszystkim może przypaść do gustu to, co gotuję, ale przecież o to w tym wszystkim chodzi. Ludzie są różni i każdy lubi coś innego. Dla mnie wielką radością jest widok gości, którzy są zadowoleni z mojej kuchni.

Jakie składniki są dla Ciebie absolutnie niezbędne w gotowaniu?

Byłoby zbyt banalnie, jeżeli powiedziałbym, że świeże składniki są najważniejsze i niezbędne – jest to oczywiste. Myślę, że to wszystko zależy od danego menu i pory roku. Zmieniam kartę dość często i dostosowuję się do sezonowości.

WNĘTRZE I ATMOSFERA

Restauracja u Jakuba to nie tylko wyśmienite jedzenie, ale również przyjazna atmosfera, w której każdy gość może poczuć się wyjątkowo. Wnętrza restauracji łączą klasyczną elegancję z nowoczesnym designem, co idealnie oddaje filozofię miejsca – łączenie tradycji z nowoczesnością. Obsługa jest profesjonalna i bardzo pomocna, gotowa doradzić w wyborze dań oraz odpowiedniego wina. U Jakuba to restauracja stworzona do kulinarnych odkryć w gronie przyjaciół, rodziny, jak również idealne miejsce na przyjęcia okolicznościowe.


Tekst i wywiad: Magdalena Malcher

Restauracja U Jakuba
ul. Komorowicka 175, Bielsko-Biała
FB: u Jakuba Bielsko-Biała
IG: ujakuba.bielskobiala