Będą to Restauracja Dworek New Underground, Pastamore oraz Słowianka. Po raz pierwszy zabraknie Restauracji Beksien, która 22 października z powodu wypowiedzenia umowy najmu lokalu musi się zamknąć – przynajmniej do czasu znalezienia nowego lokum.
Dąbrowa Górnicza – 2 restauracje
Gliwice – 4 restauracje
Katowice – 10 restauracji
Mysłowice – 2 restauracje
Pszczyna – 2 restauracje
Pyskowice – 1 restauracja
Sosnowiec – 1 restauracja
Tarnowskie Góry – 2 restauracje
Tychy – 2 restauracje
Zabrze – 1 restauracja
Menu 1:
* Polędwiczka wieprzowa sous vide/ ziołowa panierka/ zapiekanka ziemniaczana/ cebula piklowana/ sos demi glace/ śliwka
Menu 2:
* Brownie/ flambirowane śliwki
Restauracja Pastamore:
Menu 1:
* Ozór wołowy, espuma chrzanowa, gnocchi rozmarynowe, burak.
* Mus lawendowy, ostrężyna kompresowana, galaretka jabłkowa, rozmaryn.
Menu 2:
* Kasza jaglana, burak, groszek cukrowy, syrop klonowy.
* Wiśniowe ptasie mleczko, goździki, puree rodzynkowo-czekoladowe
Restauracja Słowianka:
Menu 1:
* Sernik / borowik
Menu 2:
* Czekolada / burak
Restaurant Week zakończy się 31.10 2017 r. Rezerwacji stolików trzeba dokonać na restaurantweek.pl jak zawsze dzień wcześniej. Poniżej przedstawiamy dokładny spis śląskich restauracji oraz przedstawiamy, czym dokładnie jest Restaurant Week.
Restauracje biorące udział w Silesia Restaurant Week Jesień 2017 (kolejność alfabetyczna):
-
4 Pory Roku – Tarnowskie Góry (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Biała Gruba – Mysłowice
-
Bistro Rawa – Katowice
-
Brick Krakowska 18 – Tarnowskie Góry
-
C’est si bon – Katowice
-
Cesarska (Hotel Diament Arsenal Palace) – Chorzów (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Con Amore – Tychy
-
Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała
-
Granat – Katowice
-
Kameralna – Pszczyna
-
Kołdun i Kluska – Tychy (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Królestwo – Katowice
-
La Tavola – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Magiel Kulinarny – Sosnowiec
-
Minibrowar Majer – Gliwice
-
MOMO Restaurant & Cocktail Bar – Gliwice
-
NOVO2 (Hotel Novotel Katowice) – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Okonomiyaki Yo! – Katowice
-
Pastamore – Bielsko-Biała (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Pod Wiązem – Gliwice
-
Punkt „G”astronomiczny – Pszczyna
-
Riba Riba – Gliwice
-
Słowianka – Bielsko-Biała (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Spacerowa 21 – Mysłowice
-
Sushi Do Katowice – Katowice
-
Synergia Dobre Miejsce – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Synergia Dobre Miejsce Opolska 18 – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Szyb Maciej – Zabrze
-
Umami – Pyskowice
-
Villa Gardena – Chorzów
-
Well Done – Dąbrowa Górnicza (pierwszy raz w Restaurant Week)
-
Zagłębie Smaku (Hotel Holiday Inn) – Dąbrowa Górnicza
Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele – od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!
Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju Szefowie Kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji na Gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.