Rozsmakuj się

Restaurant Week – październik 2017

W dniach 20-31 października 2017 r. odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja festiwalu Restaurant Week. Szefowie kuchni ponad 400 najlepszych Restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30 polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu, będzie to prawdziwa „Okazja do świętowania”. W województwie śląskim wydarzenie to odbędzie się już po raz piąty. Wezmą w nim udział 32 restauracje z miast, z czego aż trzy restauracje z Bielska-Białej.

Będą to Restauracja Dworek New Underground, Pastamore oraz Słowianka. Po raz pierwszy zabraknie Restauracji Beksien, która 22 października z powodu wypowiedzenia umowy najmu lokalu musi się zamknąć – przynajmniej do czasu znalezienia nowego lokum.

Ogólnie na terenie naszego województwa wezmą jeszcze udział:
Chorzów – 2 restauracje
Dąbrowa Górnicza – 2 restauracje
Gliwice – 4 restauracje
Katowice – 10 restauracji
Mysłowice – 2 restauracje
Pszczyna – 2 restauracje
Pyskowice – 1 restauracja
Sosnowiec – 1 restauracja
Tarnowskie Góry – 2 restauracje
Tychy – 2 restauracje
Zabrze – 1 restauracja

Couple for romantic Dinner or lunch in a gourmet restaurant

Każda restauracja przygotowała dwie propozycje trzydaniowego menu (przystawka, danie główne i deser). Cena menu dla jednej osoby – 49 zł. W Bielsku wygląda to tak:
Restauracja Dworek New Restaurant:

Menu 1:

* Krem z dyni/ chorizo/ tahini
* Polędwiczka wieprzowa sous vide/ ziołowa panierka/ zapiekanka ziemniaczana/ cebula piklowana/ sos demi glace/ śliwka
* Parfait chałwowe/ wódka regionalna/ pistacje/ maliny/ ciasto cygaretkowe

Menu 2:

* Krem z pieczonych kurek/ karmelizowane buraki/ sezam
* Tarta gryczana/ szpinak/ ser koryciński/ jogurt/ zielony pieprz
* Brownie/ flambirowane śliwki

Restauracja Pastamore:

Menu 1:

* Tatar z jelenia, emulsja z żółtka, sałatka z ogórka kiszonego, bliny z jarmużu, chips z topinamburu.
* Ozór wołowy, espuma chrzanowa, gnocchi rozmarynowe, burak.
* Mus lawendowy, ostrężyna kompresowana, galaretka jabłkowa, rozmaryn.

Menu 2:

* Pierożki z groszkiem, oliwa wędzona, granat, emulsja z porzeczki, pieczona cebula.
* Kasza jaglana, burak, groszek cukrowy, syrop klonowy.
* Wiśniowe ptasie mleczko, goździki, puree rodzynkowo-czekoladowe

Restauracja Słowianka:

Menu 1:

* Barszcz / wędzone ślimaki
* Kaczka / kasztany
* Sernik / borowik

Menu 2:

* Ser jednodniowy / słód jęczmienny
* Sandacz / chrzan
* Czekolada / burak
Dodatkowo sponsor Restaurant Week – firma Martini, przygotowała dla gości RW prezent (szczegóły na stronie rezerwacji restaurantweek.pl).

People eat healthy meals at festive table served for party. Friends celebrate with organic food on wooden table top view. Woman pass grilled corn dish to man

Restaurant Week zakończy się 31.10 2017 r. Rezerwacji stolików trzeba dokonać na restaurantweek.pl jak zawsze dzień wcześniej. Poniżej przedstawiamy dokładny spis śląskich restauracji oraz przedstawiamy, czym dokładnie jest Restaurant Week.

Restauracje biorące udział w Silesia Restaurant Week Jesień 2017 (kolejność alfabetyczna):

  1. 4 Pory Roku – Tarnowskie Góry (pierwszy raz w Restaurant Week)

  2. Biała Gruba – Mysłowice

  3. Bistro Rawa – Katowice

  4. Brick Krakowska 18 – Tarnowskie Góry

  5. C’est si bon – Katowice

  6. Cesarska (Hotel Diament Arsenal Palace) – Chorzów (pierwszy raz w Restaurant Week)

  7. Con Amore – Tychy

  8. Dworek New Restaurant – Bielsko-Biała

  9. Granat – Katowice

  10. Kameralna – Pszczyna

  11. Kołdun i Kluska – Tychy (pierwszy raz w Restaurant Week)

  12. Królestwo – Katowice

  13. La Tavola – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)

  14. Magiel Kulinarny – Sosnowiec

  15. Minibrowar Majer – Gliwice

  16. MOMO Restaurant & Cocktail Bar – Gliwice

  17. NOVO2 (Hotel Novotel Katowice) – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)

  18. Okonomiyaki Yo! – Katowice

  19. Pastamore – Bielsko-Biała (pierwszy raz w Restaurant Week)

  20. Pod Wiązem – Gliwice

  21. Punkt „G”astronomiczny – Pszczyna

  22. Riba Riba – Gliwice

  23. Słowianka – Bielsko-Biała (pierwszy raz w Restaurant Week)

  24. Spacerowa 21 – Mysłowice

  25. Sushi Do Katowice – Katowice

  26. Synergia Dobre Miejsce – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)

  27. Synergia Dobre Miejsce Opolska 18 – Katowice (pierwszy raz w Restaurant Week)

  28. Szyb Maciej – Zabrze

  29. Umami – Pyskowice

  30. Villa Gardena – Chorzów

  31. Well Done – Dąbrowa Górnicza (pierwszy raz w Restaurant Week)

  32. Zagłębie Smaku (Hotel Holiday Inn) – Dąbrowa Górnicza

    Plate with meal in waiter's hands

Restauracje spodziewają się ponad 100 tysięcy Gości. Najbliższa edycja Restaurant Week dedykowana jest kulturze świętowania – celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Kultura wspólnych wyjść do restauracji rozwija się w Polsce bardzo dynamicznie – w ciągu ostatnich 10 lat liczba kelnerskich restauracji w Polsce wzrosła dwukrotnie, a rynek gastronomii niemalże się podwoił. Szybko spada także odsetek Polaków, którzy w ogóle nie jadają na mieście – z niedawnej połowy obywateli naszego kraju, dzisiaj wynosi już tylko 36% (GUS).

Okazji do świętowania jest nieskończenie wiele – od małych i dużych prywatnych sukcesów, przez rożne okazje obyczajowe, aż po poważne zawodowe osiągnięcia. Jednocześnie, liczne publikowane badania pokazują, że jednym z najważniejszych czynników szczęścia i zdrowia jest właśnie radosny czas spędzony z bliski przy stole. Jak podkreślają organizatorzy: Mamy naprawdę wiele okazji do celebrowania, ale wciąż za mało świętujemy. Od wielkich sukcesów, przez miłość i przyjaźń, aż po najdrobniejsze codzienne sprawy, które nam się udają. Nic tak nie cieszy i nie integruje jak wspólnie spędzony czas przy stole, w magicznym restauracyjnym otoczeniu. Świętujmy razem!

Festiwal Restaurant Week jest cyklicznym ogólnopolskim wydarzeniem prezentującym najlepsze polskie Restauracje. W ciągu zaledwie dwóch i pół roku z weekendowego wydarzenia w stolicy stał się największym kulinarnym wydarzeniem w kraju, w którym udział wzięło już ponad ćwierć miliona Gości w ponad 30 miastach. Najlepsi w kraju Szefowie Kuchni przygotowują każdorazowo trzydaniowe popisowe menu festiwalowe (przystawka, danie główne, deser) w wyjątkowej cenie 49 zł. W jubileuszowej edycji na Gości będzie czekać również niespodzianka pod postacią aperitifu.

RWJ17_Okazja_do__wi_towania_poziom