Rozsmakuj się

Aperta Tapas Bar

Jeśli ktoś twierdzi, że dobrą, hiszpańską kuchnię może tworzyć tylko rodowity Hiszpan – myli się! Tutaj pierwsze skrzypce gra Ewelina – szefowa lokalu, która zwyczajnie podczas urlopu zakochała się, zarówno w hiszpańskim słońcu, jak i w kuchni. I wiecie co? Całą tą hiszpańskość przywiozła ze sobą, do Bielska, tworząc tapas bar o nazwie Aperta. 

Lokal znajduje się trochę na uboczu, na ulicy Matejki, w niewielkiej bramie, zaraz przy przejściu podziemnym. Z początku trochę trudno tu trafić, jednak jeśli już znajdziecie drogę, to na pewno nie opuścicie tego miejsca zawiedzeni.

dav

Menu Aperty nie jest duże, ale wynika to z faktu, że wszystko jest robione na bieżąco. Tu, zgodnie z ideą hiszpańskiej kuchni, produkt jest świeży i dobrej jakości. Za resztę smaku odpowiadają już odpowiednie połączenia, a te, są na prawdę ciekawe. Lokal ma kilka specjalności, które po prostu trzeba spróbować. Po pierwsze Fabada! – czyli hiszpańska zupa z chorizo i białej fasoli (12 zł). Lekko pikantna – idealna na chłodniejsze popołudnia, czy wieczory!

dav

Po drugie krewetki! Bardziej klasyczne z masłem, czosnkiem i pietruszką lub niekonwencjonalne – z chorizo i pomidorkami koktajlowymi. Ich cena to 22 i 24 zł, no ale ten smak…

mde

No i wreszcie Patatas Bravas, czyli pokrojone w kostkę, przyrumienione na złoto ziemniaki. Choć nad sosami można by jeszcze trochę popracować, to idealnie oddają smak hiszpańskiego słońca. Kosztują 10 zł.

mde

Z tapas można skosztować jeszcze Tortilli Espanola Tortilli z chorizo, czyli odmiany hiszpańskiego omletu z jaj i ziemniaków (12 i 14 zł) oraz smażonych kalmarów (24 zł). Jest też deska z hiszpańskimi specjałami – z szynką serrano, serem manchego, oliwkami, kiełbasą chorizo oraz tortillą espanola – cena 38 zł.

Wszystko to smakuje naprawdę wyśmienicie, jednak prawdziwym hitem lokalu jest Paella. Pójście do Aperty i nie spróbowanie jej, to duży błąd! Paella to podsmażony na specjalnej patelni, a następnie gotowany z dodatkiem szafranu ryż. Paellę można podawać z różnymi dodatkami. Sekret jej idealnego smaku, to przyrządzanie na bieżąco. Wtedy smakuje wyśmienicie. I właśnie tak przygotowywana jest w Apercie. Czas oczekiwania, zarówno w Hiszpanii (o ile nie jest odgrzewana, co niestety często się zdarza), jak i w naszym bielskim tapas barze, to około godzina. Oczywiście można wcześniej przedzwonić i zamówić ją z wyprzedzeniem, by długo nie czekać. Porcja z kalmarami i chorizo dla dwóch osób kosztuje 68 zł (tak, jest duża i można się nią najeść!), dla czterech – 98 zł, natomiast paella z kurczakiem i chorizo odpowiednio 61 i 89 zł.

Prócz tego lokal oferuje kilka dań głównych w cenie 24-28 zł, dobrą kawę i pyszne ciasto. W każdym miesiącu znajdziemy kilka dań specjalnych. W październiku rządzi np. krem z dyni z imbirem (11 zł), bogracz z kluseczkami (14 zł) oraz pancakesy z syropem klonowym i owocami (18 zł).

Dla fanów hiszpańskich tapas polecamy „Hiszpańską Fiestę” – cykliczne wydarzenie – płacisz 40 zł, jesz ile chcesz. W lecie, prócz smacznego jedzenia, klimat umilają „koncerty na dachu”, czyli zespół grający na żywo na balkonie na zewnątrz budynku. Jest klimat, jest atmosfera – zarówno w ogródku, jak i wewnątrz lokalu. Choć Aperta nie jest duża, to można w niej wygodnie usiąść na sofie, czy fotelu. Jest też specjalna półka z książkami, płytami winylowymi oraz kilkoma grami planszowymi.

sdr

dav

Jeśli nie na jedzenie – to można tu również wpaść na dobre piwo, bowiem jest to lokal, który prócz hiszpańskiej Estrelli oferuje piwo rzemieślnicze z Browaru Dziedzice. Do wyboru jest pils, koźlak, piwo marcowe, pszeniczne i grejpfrutowe.

Piwo plus hiszpańskie jedzenie? Wydawałoby się, że to połączenie idealne. Prawie. Bo przecież nie byłoby Hiszpanii bez Sangrii! Sangria, czyli słodkie, czerwone wino serwowane z dodatkiem lodu i owoców kosztuje tu 34 zł za 1 litr.

sdr

Z czystym sumieniem zatem polecamy to miejsce, na lunch, deser, czy kolację. Kto jeszcze tu nie zajrzał, z pewnością powinien to zrobić i samemu ocenić, jak świetnie można odtworzyć hiszpańskie jedzenie. Oczywiście trzeba mieć do tego dobry produkt, talent no i przede wszystkim świetny smak, a tego tutaj nie brakuje.