Przepis na zdrowe smoothie na bazie młodych roślin – bo „małe jest piękna” i jak się okazuje, przede wszystkim zdrowe! Smacznego!
Składniki:
250 g młodej, mini marchewki
½ cytryny
500 ml soku z brzozy
2 g ziaren kolendry
0,5 g kardamonu
¼ doniczki mikroliści marchewki
¼ doniczki mikroliści kolendry
Przygotowanie:
Młodą marchew dokładnie myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Wrzucamy do blendera. Ziarna kolendry prażymy na patelni, kardamon łuskamy i dodajemy do marchewki. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty. Zalewamy sokiem z brzozy i dokładnie blendujemy na gładką masę. W zależności od soczystości marchewki będziemy potrzebowali mniej lub więcej soku z brzozy. Pod koniec blendowania dodajemy połowę liści kolendry i marchewki tak, by tylko się wymieszały, a nie zmieliły. Pozostałymi dekorujemy.
Przepis: Bartosz Gadzina, szef kuchni, doradca gastronomiczny, szkoleniowiec
Przetwórnia Besksien, www.przetworniabeksien.pl