Przedstawiamy Wam prosty przepis na smaczny i szybki wiosenny makaron, prosto z włoskiej RESTAURACJI GALLO NERO w Bielsku-Białej.
Składniki na 4 porcje:
400 g tagliatelle
2 kulki świeżej mozzarelli.
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1/2 cebuli czerwonej
10 pomidorki koktajlowe
100 ml oliwy extra virgin
50 g parmezanu
ząbek czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w paski (cebula w piórka, pomidorki zostawiamy w całości ) i grillujemy na patelni.
W tym czasie do gotującej się, lekko osolonej wody, wrzucamy makaron.
Na patelni lekko podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek (wcześniej zgnieciony razem z łupiną), dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz, łączymy z ugotowanym makaronem i warzywami.
Dodajemy porwaną na kawałeczki mozzarellę i delikatnie wszystko mieszamy.
Nakładamy na talerz i wykańczamy płatkami parmezanu.