Ostatnio mieliśmy okazję odwiedzić wyjątkowe miejsce – Tichauer Restaurant w Tychach, w samym sercu Browaru Obywatelskiego! Jesteście ciekawi naszych doświadczeń? Otóż już mówimy co i jak!
Dania z karty są nowoczesne, dopasowane do gustów Gości. Jest m.in. spory wybór makaronów oraz klasycznych dań głównych, w których zawsze znajdziecie opcje dla wegetarian. My skusiliśmy się na klasyk – żeberka z frytkami i lekką sałatką, które rozpływały się w ustach oraz filet z łososia w wyrazistym sosie „bisq” z rewelacyjnymi ziemniakami z pieca. Z menu dziecięcego wybraliśmy polędwiczki drobiowe. Na pewno dla tych dań warto tutaj zajrzeć.
Prócz tego w menu znajdziecie oryginalne przystawki, zupy oraz selekcję steków z sezonowanej polskiej wołowiny. Tichauer Restaurant czerpie również dużo inspiracji z kuchni portugalskiej, a warząc markowe piwa u swojego zaufanego partnera, dba o jakość, która w całym tym koncepcie stoi na pierwszym miejscu.
Miłym zaskoczeniem jest amuse bouche podawany jako poczekajka dla każdego Gościa. Skosztowaliśmy kiszonej marchewki z oliwą z dodatkiem czosnku niedźwiedziego w towarzystwie wypiekanego na miejscu cudownego i lekkiego pieczywa. Zarówno chleb przypominający strukturą i wyglądem włoską focaccię, jak i piwa Tichauer można nabyć i zabrać ze sobą do domu. Polecamy!
Do tego industrialny klimat, który roztacza się zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz sprawia, że miło spędza się tu czas. A od połowy czerwca w Tichauer Art Gallery będzie gościć duża wystawa dzieł Zbigniewa Beksińskiego.
Ps. Kilka kroków dalej jest stacja kolejowa, także dla niezmotoryzowanych jest to ciekawa opcja na wycieczkę kulinarną i zobaczenie na własne oczy okazałej architektury Browaru Obywatelskiego!
Tekst: Magdalena Malcher
Adres: Tichauer Restaurant, ul. Browarowa 21, Tychy