Składniki:
8 dużych ziemniaków
100 ml oliwy z oliwek
250 g wędzonego boczku (jak najcieńsze plastry)
200 g sera Gruyère lub innego intensywnego sera
Kilka gałązek tymianku
150 g masła
Sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie, 2–3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie krojenia nie przeciąć ziemniaka do końca. Można położyć wzdłuż ziemniaków chińskie pałeczki tak, aby nóż w trakcie krojenia nie docinał plastrów do końca.
Nacięte ziemniaki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Co drugi plaster ziemniaka przełożyć wędzonym boczkiem i serem. Polać połową oliwy, posypać szczyptą soli, pieprzu dodać gałązki tymianku i piec przez 25-30minut.
Po upływie tego czasu, blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałą oliwą, a na każdym ziemniaku ułożyć gruby plaster masła, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Osobiście, na 10 minut przed końcem pieczenia, obracam ziemniaki tak, aby chrupiąca skórka nabrała smaku z tłuszczu, w którym piekły się ziemniaki.
Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z jogurtem z dodatkiem szczypiorku. Można dodać ser feta i oliwę z oliwek.
Przepis: Damian Mucha | Szef Kuchni Bistro Piekarnik, Bielsko-Biała
Polecamy również artykuł o Piekarnik Bistro