Oto przepis na kultową zupę grzybową szefa Konrada Drewniaka z Mono Pâtisserie & Bistro
Wywar:
Borowik suszony 100g
Pietruszka zielona 50g
Czosnek 1 główka
Cebula 5 sztuk
Tymianek świeży 50g
Marchew 100g
Seler 100g
Olej do smażenia
Zupa:
Borowik świeży 400g
Podgrzybek świeży 200g
Śmietana 36% 0,5l
Szalotka 100g
Przygotowanie:
Zupę zaczynamy od nastawienia wywaru. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby wywar idealnie przeszedł smakiem. Cebulę kroimy na pół, wkładamy do garnka na mocno rozgrzany olej i smażymy, aż będzie całkowicie czarna.
Dorzucamy resztę składników wywaru, zasypujemy 2 kg lodu i gotujemy na wolnym ogniu przez 4-5 godzin. Po tym czasie odstawiamy wywar w chłodne miejsce najlepiej na 12 godzin.
Borowika i podgrzybka kroimy na mniejsze części, podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Najlepiej zrobić to na patelni, by grzyby nie puściły wody. Następnie, na tej samej patelni szklimy szalotkę i dorzucamy uprzednio podsmażone grzyby. Całość zalewamy przecedzonym wcześniej wywarem i zagotowujemy wraz ze śmietaną. Doprawienie korygujemy solą i pieprzem. Zupę najlepiej podawać z domowym makaronem i kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!