Rozsmakuj się

Amici Bistro

Amici Bistro to idealne miejsce na spotkanie przy dobrej kawie, lunch, czy kolację. Tutaj można poznać tradycyjne smaki w nowych odsłonach, zagłębić się w kulinarną podróż niecodziennych połączeń lub po prostu przyjść i zobaczyć jak wygląda praca kucharza od środka.

Menu restauracji nie jest duże, ale za to bardzo różnorodne. Wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych składników. Ich dobór niejednokrotnie intryguje i zaskakuje. Wygląd talerzy jest dopracowany w każdym szczególe. Wszystko to dzięki szefowi kuchni – Mateuszowi Kręcinie – uczestnikowi V edycji programu Top Chef i jego załodze. Jego autorska karta odzwierciedla zarówno duże doświadczenie w kulinarnym świecie, jak i pomysł na tworzenie z klasycznych posiłków czegoś nowego. Często bywa, iż on sam prezentuje przed gośćmi swoje dania, pyta jak smakowały, opowiada o swojej pracy. Kuchnia w Amici Bistro jest otwarta, goście zawsze mogą podejść do niej i podglądnąć, jak przygotowywane są posiłki.

IMG-20170122-WA0006
Amuse bouche – w roli głównej wątróbka
IMAG4478
Amuse bouche – w roli głównej śledź

Menu restauracji opiera się zarówno na daniach mięsnych, jak i bezmięsnych oraz owocach morza. Daniach bardziej polskich, jak i bardziej orientalnych. Przystawki zaczynają się od 15,90 zł za sajgonki i dochodzą do cen 25,50 zł za sałatkę Cezar, czy 26 zł za carpaccio wołowe. Najdroższym starterem są obecnie krewetki w tempurze z mango, limonką, chilli i ogórkiem (28 zł). Trzeba jednak przyznać, że porcje, jak na przystawki, są dość spore.

IMAG4482
Tatar wołowy
IMAG4486
Sałatka Cezar

Zupy w karcie znajdują się trzy. Jest bulion z kaczki (16 zł) oraz dwie propozycje tajskie (za 15 i 18 zł).

IMAG4494
Zupa Tom Kha Kung
IMAG4498
Zupa Taj (po)

Dania główne są bardzo różnorodne, w średniej cenie od 30 do 39 zł. Najtańsze są mule holenderskie z chilli, serem taleggio, szczypiorkiem i frytkami (28 zł), a najdroższy brazylijski rib eye (59 zł) oraz jagnię (76 zł).

IMG-20170122-WA0004
Mule holenderskie
IMAG4507
Makaron Udon
IMAG4503
Kaczka z sosem demi glace
IMG-20170122-WA0015
Burger wołowy z domową frytą

Na deser można sobie zaserwować mini show, zamawiając lody waniliowe z olejem z pestek dyni. Są one przygotowywane z użyciem ciekłego azotu przy stoliku na oczach gości i kosztują 16 zł. Do wyboru jest jeszcze sorbet z owoców lychee oraz ciasto dnia.

IMAG4514

IMAG4518
Lody waniliowe z oliwą z pestek z dyni

Najmłodsi mogą zakosztować posiłków z karty dla dzieci. Są trzy propozycje, każda kosztuje 15 zł. Dodatkowo na tablicy w lokalu znajdują się wypisane dania specjalne.
Restauracja organizuje również okazjonalne spotkania, katering oraz tzw. festiwale smaków o określonej tematyce. Mieliśmy już m.in. festiwal makaronów, festiwal street food, czy też festiwal dragon wok.

IMAG4627-obr
Festiwal street food – sushi Wieśmac
IMAG4621+obr
Festiwal street food – maczanka krakowska

Amici Bistro to bardzo szczególne miejsce na mapie Bielska. Atmosfera jest bardzo otwarta, wręcz przyjacielska. Obsługa kelnerska stoi na najwyższym poziomie. Każdy z Gości restauracji ma okazję ocenić swoją wizytę, wypełniając specjalną ankietę. Dzięki temu właściciele mogą lepiej dostosować to miejsce do oczekiwań gości, np. popracować nad wyglądem wnętrza, czy zrobić mały rekonesans w karcie. Kto jeszcze nie odwiedził Amici, powinien to nadrobić i przekonać się, że trochę ciaśniej ułożone stoliki to nie wada lecz zaleta, bowiem jedzenie powinno łączyć ludzi, a nie dzielić.