Kawa to nie tylko napój, to filozofia życia. Uwielbiamy jej bogaty aromat, który budzi zmysły i dodaje energii na cały dzień. Dla wielu z nas to również prawdziwa pasja, która pozwala odkrywać nowe smaki i eksperymentować z różnymi metodami parzenia.
Pasjonatami tego czarnego trunku jest ekipa Palarni Grunt w Bielsku-Białej. Swoje pierwsze ziarna wypalali niemal 8 lat temu. Dziś mogą cieszyć się nowoczesną palarnią przy ul. Legionów, która w maju obchodzi swoje drugie urodziny. O tym, co zmieniło się od tego czasu, opowie nam właściciel – Kamil.
Kamilu, pamiętam, jak poznaliśmy się dwa lata temu, tuż przed otwarciem Gruntu. Miałeś dużo pomysłów i zapału, by stworzyć miejsce wyjątkowe. Co przez ten czas udało Ci się zrealizować?
Witaj 🙂 Trzeba przyznać, że były to dwa, naprawdę intensywne lata. Poza kwestiami zawodowymi najważniejsze dla mnie jest to, że wspólnie z Magdą wychowujemy naszego Stasia, który w lutym skończył 3 lata, czyli można powiedzieć, rozwija się wraz z GRUNTEM.
Z perspektywy gastronomicznej myślę, że udało nam się zrobić kilka naprawdę fajnych rzeczy. W życiu nie przypuszczałbym 2 lata temu, że będziemy mogli brać udział w projektach spod szyldu Michelin prowadzonych przez Artura Skotarczyka i Przemka Klimę, a także przygotowywać wystawy wspólnie z naszym bielskim teatrem. Ponadto razem z Basket Hillsami i Bielską Ligą Koszykówki zorganizowaliśmy kapitalny turniej koszykówki, czy finalnie pierwszy w Bielsku-Białej POPup oraz kilka kolacji degustacyjnych. Dziękuję tutaj całej naszej świetnej załodze, bo bez nich absolutnie nie byłoby szans, aby te wszystkie rzeczy zrobić.
Czy planujesz coś specjalnego z okazji drugich urodzin Gruntu?
Oczywiście 🙂 Jak co roku zorganizujemy kolację degustacyjną na ok. 65 osób, to już taka nasza tradycja. Poprzednie były dla nas fantastycznym doświadczeniem i razem z zespołem wiemy, że chcemy to powtórzyć.
Świetnym wydarzeniem będą eliminacje do mistrzostw Polski AEROPRESS i tutaj należy się duży szacunek dla Wojtka Kijanki, który od początku wziął na barki ten projekt i wspólnymi siłami całego team’u będziemy chcieli go zrobić jak najlepiej. Pod kątem kawy jest to pierwsze tego typu wydarzenie w mieście. Uchylając rąbka tajemnicy, tego dnia będzie kilka fajnych kawowych atrakcji jak degustacje, ciekawostki, a finalnie koncert zespołu z Pomorza, w którym występować będzie jeden z sędziów zawodów.
Bardzo ciekawy pomysł z eliminacjami, zwłaszcza że pierwszy raz odbędą się w Bielsku-Białej. Z pewnością wydarzenie to przyciągnie rzesze miłośników kawy. Czy mógłbyś powiedzieć nam na ten temat coś więcej?
Aeropress to bardzo fajna metoda parzenia kawy. Wiele miast w Polsce organizuje eliminacje, z których zwycięzcy awansują do Finału Mistrzostw Polski, a Mistrz Polski jedzie reprezentować nasz kraj na mistrzostwach świata. Wojtek dla przykładu wygrał w zeszłym roku eliminacje w Bieszczadach i brał udział w finale mistrzostw Polski. Super inicjatywa, fajna atmosfera, przyjadą do nas zawodnicy z całego kraju. Wystąpią również lokalni bariści z Bielska. Bardzo mnie to cieszy i dumny jestem z naszej załogi, że możemy to zrobić.
Maj i najbliższe miesiące będą dla Was dość intensywne. Życzę zatem siły i kolejnych nieszablonowych pomysłów na realizację nowych celów. Do zobaczenia w Gruncie!
Bardzo dziękujemy Magdo, trzymaj za nas kciuki i dużo zdrówka dla wszystkich czytelników!
GRUNT Palarnia Kawy | ul. Legionów 26/28, Bielsko-Biała
Tekst i wywiad: Magdalena Malcher