Składniki:
50 g daktyli
5 biszkoptów Lady Fingers
1,5 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka miodu
15 g masła orzechowego
Garść orzeszków ziemnych bez soli
100 g czekolady gorzkiej (90%)
2 łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie:
Namocz daktyle we wrzątku, odstaw na 20 min. Szklankę mleka migdałowego, kaszę i łyżeczkę miodu zagotuj, odstaw do ostudzenia. Zblenduj daktyle (z wodą) i masłem orzechowym. W naczyniu ułóż biszkopty. Wlej na nie kaszę i rozprowadź krem daktylowo-orzechowy. Posyp orzeszkami ziemnymi. Przygotuj polewę z gorzkiej czekolady, połowy szklanki mleka migdałowego i syropu z agawy (wystarczy zagotować w rondelku). Wylej polewę na przygotowany wcześniej deser i odstaw na 2-3 godziny. Możesz wierzch posypać wiórkami kokosowymi do smaku. Gotowe!
Przepis: Aleksandra Rzęchowska, Bielski Dietetyk, bielski.dietetyk@gmail.com, tel. 730 921 216
Podobne przepisy: