KREM Z POMIDORÓW
Składniki:
Świeże, dojrzałe pomidory 1 kg lub krojone pomidory z puszki 1 kg
Czosnek 2 ząbki
Masło 50 g
Sól, pieprz do smaku
Cukier jedna szczypta
Biała czekolada 2 kostki
Świeży, posiekany lubczyk 1 łyżka
Przygotowanie:
Cebule i czosnek przesmaż na maśle na jasno złoty kolor. Dodaj pomidory i lubczyk. Całość duś około 5 min. na wolnym ogniu. Następnie zalej około 1 litrem wody, zagotuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i czekoladą. Całość zmiksuj i przelej przez sito. Na koniec dodaj łyżkę masła.
PIANA BAZYLIOWA
Składniki:
Woda ok. 0,5 l
Sól, pieprz do smaku
Bazylia 1 pęczek
Lecytyna sojowa 25 g
Przygotowanie:
Sporządź napar z bazyli i przypraw do smaku. Gotuj około 10 min z połową lecytyny. Otrzymany płyn przecedź i wystudź do temperatury około 37 st. C. Dodaj pozostałą część lecytyny i stopniowo napowietrzaj blenderem ręcznym, aż do uzyskania konsystencji piany.
FISTASZKI
Fistaszki obierz ze skorupek i włóż na sitko. Sitko ustaw w głębokim garnku wyłożonym sianem. Siano podpal i przykryj pokrywką, aby orzeszki się lekko podwędziły.
KREM Z JARMUŻU
Składniki:
Cebula 2 szt
Czosnek 2 ząbki
Jarmuż 500 g
Sól, pieprz do smaku
Masło 100 g
Śmietanka 36% 150 ml
Przygotowanie:
Jarmuż obierz z łodyg i zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soli, około 40 sekund. Następnie przełóż go do wody z lodem, aby zahartować. Cebule i czosnek zeszklij na maśle, dodaj połowę jarmużu i zalej ok. 1 litrem wody. Dodaj resztę masła, śmietankę i gotuj na wolnym ogniu ok. 15 min. Na koniec wrzuć do garnka pozostałą część jarmużu i natychmiast zblenduj całość, by krem nie stracił koloru. Dopraw do smaku.
NA KONIEC
Oba kremy przelej do małych rondelków i nalewaj do głębokiego talerza jednocześnie. Dodaj wędzone fistaszki, pianę oraz udekoruj.