Coraz więcej osób, chcąc zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, zamiast gotowców ze sklepu wybiera własnoręcznie przygotowany lunchbox. W Polsce popularne stało się bento. To wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku.
Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu / makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach i na stacjach kolejowych. Skoro bento to posiłek serwowany w pudełku, to co odróżnia je od zwykłego lunchboxu?
W komponowaniu bento dużą wagę przykłada się do tego, jak wygląda zawartość pudełka. Posiłek ma być atrakcyjny wizualnie, w końcu jemy także oczami. Równie ważny jest smak przygotowanych potraw – jedzenie ma nie tylko ładnie wyglądać, ale i dobrze smakować.
Bento to pierwszy krok do przejścia na zdrowszy tryb życia. Niejednokrotnie coś, co może wydawać się zdrowe (np. zbożowy batonik), tak naprawdę niewiele wspólnego ma ze zdrowym odżywianiem. Przygotowując posiłki samodzielnie w domu, mamy pewność, co dokładnie się w nich znajduje. Wiemy, że to, co gotujemy, jest wykonane ze świeżych i dobrej jakości produktów. Jest to też o wiele tańsze rozwiązanie, aniżeli oparcie diety na gotowych potrawach kupowanych w sklepach. Jeśli dołożymy do tego bazowanie na sezonowych warzywach i owocach oraz rezygnację z półproduktów, wówczas szybko z perspektywy czasu zauważymy, że nasze wydatki na jedzenie zmaleją. Większa zawartość portfela to bardzo przyjemny efekt uboczny gotowania do lunchboxu.
Czego potrzebujemy, by zacząć?
Przede wszystkim odrobiny chęci i odpowiedniego pudełka na jedzenie. Warto postawić na szczelny i funkcjonalny lunchbox. Na rynku dostępnych jest wiele różnorodnych pojemników. Na szczególną uwagę zasługują lunchboxy francuskiej marki Monbento.
Co zapakować do bento?
Świetnie sprawdzą się sałatki, różnej maści placki i kotleciki, omlety, hummus, dania kuchni azjatyckiej. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by do pracy zabrać ze sobą resztki obiadu lub kolacji. Dzięki temu nic nie będzie się marnować. Lunchboxy to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcą przejść na zdrowszą stronę mocy.
Tekst i zdjęcia: Malwina Bareła
Fotograf i stylista produktu, autorka bestsellerowej książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”. Od 9 lat prowadzi blog kulinarny Filozofia Smaku (www.filozofiasmaku.pl). Wielka miłośniczka kuchni japońskiej i zielonej herbaty.