Rozsmakuj się

Mikrofarma

Mikrofarma to lokalna miejska farma, w której młodzi ludzie z wielką pasją uprawiają mikroliście (znane za granicą jako microgreens) – czyli cały wachlarz smaków, kolorów i kształtów mikroziół oraz mikrowarzyw. Znajdziecie ich w centrum Bielsku-Białej, gdzie uprawiają te małe roślinki w specjalnie przystosowanym do tego kontenerze produkcyjnym.

Ale właściwie czym są mikroliście? Są to młode wersje znanych i popularnych warzyw i ziół, które zostały zebrane przed osiągnięciem „dorosłych” rozmiarów, ale w późniejszej fazie rozwoju niż klasyczne kiełki. Mamy zatem do czynienia z niedojrzałymi jeszcze płodamirolnymi, wyróżniającymi się niezwykłym bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego nieprzypadkowo określane są mianem „super food”, czyli produktów superzdrowych.

Dlaczego akurat mikroliście? Są to rośliny,które wykiełkowały i utworzyły liścień oraz pierwsze korzenie. Po rozpoczęciu procesu fotosyntezy, mikroelementy i minerały z gleby przekształcają się w witaminy i korzystne dla nas składniki odżywcze. Kiedy zbieramy je w tym momencie, możemy cieszyć się największymi korzyściami dla zdrowia, a do tego wspaniałym smakiem i wizualną różnorodnością niepozornych, kolorowych roślin.

W jaki sposób? Do uprawy wykorzystywane są naturalne techniki produkcji. Co ważne, roślinki z Mikrofarmy rosną w ziemi, z której czerpią wszystko, czego potrzebują, by później wylądować na naszych talerzach, uzupełniając posiłki o odpowiednie mikroelementy! Mikrofarma działa w myśl zasady jakości nad ilością, dlatego wszystkie mikroliście są dostarczane klientom w postaci „żywych tacek”, co gwarantuje 100% świeżości. Co więcej, nie stosuje żadnych pestycydów, a do podlewania używa jedynie prze?ltrowanej wody. Świeże i pełne wartości odżywczych mikroliście uprawiane są przez cały rok, ponieważ ich hodowla nie jest uzależniona od warunków atmosferycznych.

Dla kogo? Mikrofarma współpracuje już z szeregiem lokalnych restauracji, do których dostarcza swoje rośliny. Oczywiście ich użycie w daniu to kwestia wizji szefów kuchni, więc mogą znaleźć się one na talerzu pod różnymi postaciami. Ale Mikrofarma zaprasza do siebie również każdego, kto chce wzbogacić swoje posiłki o porcję zdrowia oraz nowe smaki – nawet po jedną tackę mikroliści na swój parapet. W ofercie Mikrofarmy znajdują się między innymi takie gatunki jak por, groszekwąsaty, słonecznik, nasturcja, różowa kalarepa, rukola, kolendra, czerwona kapusta, jarmuż, rzodkiew, trawa pszeniczna, czy osobisty smakowy numer jeden zespołu Mikrofarmy – musztarda dijon. Mikroliście to idealny komponent najróżniejszych smoothie, sałatek, kanapek oraz dań głównych – nie tylko nadają im walorów smakowych, ale również pięknie wyglądają na talerzu.

Pracę Mikrofarmy zdecydowanie można nazwać przyszłościową, gdyż opiera się ona na wertykalnym systemie uprawy roślin, który w naturalny sposób wypiera uprawy poziome, co idealnie sprawdza się w nieustannie rozrastających się miejskich aglomeracjach. Coraz większa popularność miejskich farm, które oferują zdrowe produkty, sprzyja szerzeniu świadomości zdrowego stylu odżywiania, dlatego praca młodych ludzi z Mikrofarmy to w pewnym sensie misja społeczna.

 


Tekst i zdjęcia: Alicja Młyniuk BO Studio