Rozsmakuj się

Pieczeń z cukinią i koperkiem

Przepis na wege-pieczeń autorstwa Tomasza Czaplickiego z bielskiego Botanik Bistro wraz z artykułem miał się ukazać w nowym numerze Gastro Smakuje – wiosna 2020. Niestety przez panującą epidemię odwołaliśmy pojawienie się numeru. Artykuł Tomasza oczywiście się pojawi! – mamy nadzieję, że już latem sytuacja się unormuje i wszystko wróci do normy. Tymczasem wrzucamy Wam przepis, na który nie mogliście się doczekać. Smacznego!

Składniki:
1 kg ciecierzycy (suchej)
2 średnie cukinie
1 wiązka koperku
3 jaja z wolnego wybiegu
150 g bułki tartej
100 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę musimy dzień wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości. Następnie blendujemy ją w robocie kuchennym razem z jajkami, koperkiem i olejem. Do miski dorzucamy odciśniętą cukinię, sól, pieprz, bułkę tartą i mieszamy, aż do połączenia się składników. Następnie przerzucamy wszystko do keksówki (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczeń możemy podać z puree ziemniaczanym, z pieczonymi warzywami lub inną, dowolną sałatką.

Pieczeń wegetariańską możemy modyfikować na różne sposoby, dodając zamiast cukinii suszone pomidory i oliwki, bakłażana, orzechy… czyli to, na co tylko przyjdzie nam ochota. Za każdym razem można zrobić je w inny sposób.


Autor przepisu: Tomasz Czaplicki
Botanik Bistro, ul. Matejki 3, 43-300 Bielsko-Biała