Rozsmakuj się

Nowa restauracja na terenie bielskiego Aeroklubu

Od wczoraj na terenie bielskiego Aeroklubu, w miejscu zamkniętej Restauracji Podniebna Uczta, działa nowy lokal pod wodzą szefa kuchni i jednocześnie szefa restauracji – Mateusza Kręciny. Jest to zupełnie nowe miejsce, choć jak na razie i wystrój i zagospodarowanie terenu na to nie wskazują. Remontu i nowego look’u goście będą mogli się spodziewać już w drugiej połowie września. Wtedy też odbędzie się oficjalne otwarcie Restauracji o nazwie Strefa 321 (nazwa wywodzi się od nr lotniska). Do tego czasu można zakosztować dań z menu tymczasowego. Jakiego?

Bardzo ciekawego i jednocześnie niedrogiego. Strefa 321 ma być lokalem „dla wszystkich”, dlatego też ceny dań nie są duże. Siedem na dziewięć dań głównych zjemy w zakresie cen od 22 do 29 zł. Tylko policzki wołowe kosztują nieznacznie więcej, bo 33 zł oraz żebro wieprzowe – 37 zł.

IMG-20170819-WA0000
PIECZEŃ pieczeń karkowa/ młody ziemniak/ koper/ śmietana kwaśna/ burak/ sos chrzanowy – 26 zł
IMG-20170819-WA0016
FISH & CHIPS puree z groszku/ dorsz/ frytka/ sos tatarski/ mięta – 28 zł

No ale zacznijmy od początku – w menu są trzy przystawki. Śledź z… masłem orzechowym! Wydawać by się mogło, że coś z tym połączeniem jest nie tak. Nic bardziej mylnego. Zaskakuje i przede wszystkim smakuje. Jego cena to tylko 15 zł. Podobnie jak cena rewelacyjnych w smaku sajgonek.

IMG-20170819-WA0020
ŚLEDŹ orzechy/ cebula/ pieczywo/ majonez/ sałata – 15 zł
IMG-20170819-WA0048
SAJGONKI papier ryżowy/ kurczak kukurydziany/ sos chilli/ czosnek/ sałata/ imbir/ papryka/ sos sojowy – 15 zł

Zupy – bulion wołowy, pomidorową z kluskami oraz tajską zjemy adekwatnie za 12, 14 i 16 zł.

IMG-20170819-WA0008
POMIDOROWA masło/ kluski francuskie – 14 zł
IMG-20170819-WA0006
TAJSKA makaron sojowy/ jajko/ imbir/ papryka/ wołowina/ boczek – 16 zł

Wkrótce w karcie mają być dostępne desery. Póki co, na pewno można dostać tu małe co nieco skomponowane z lodów.

IMG-20170819-WA0010
LODY krem custard/ kruszonka/ jeżyny

Jest zatem w czym wybierać. Dodatkowo miejsce to posiada niezwykły widok na płytę lotniska oraz góry. Obecnie jest plan zagospodarowania terenu na przyszły sezon. Ma tu powstać plaża z leżakami i placem zabaw dla dzieci, strefa letnia 25+ z dj’em, no i oczywiście spory, restauracyjny ogródek.

Amuse bouche - szprota
Amuse bouche – szprota

Prócz tego mają się pojawić imprezy tematyczne, jak np. weekend z pizzą (restauracja posiada piec opalany drewnem), kolacje degustacyjne i wiele innych. Na razie zapowiada się mega ciekawie. Czekamy zatem na oficjalne otwarcie Strefy 321 i kolejne pomysły. Z pewnością je opiszemy.

IMG-20170819-WA0034

IMG-20170819-WA0036

One comment
  1. Magdalena

    Przy okazji wycieczki rowerowej wybrałam się z narzeczonym do restauracji w niedzielne popołudnie. Nie mogę uznać tej wizyty za udaną. Na początku zostaliśmy poinformowani, że większość pozycji z karty zostałoy wyprzedane i zostały 4 pozycje do wyboru. Zdecydowaliśmy się na Burgery w zestawie z frytkami i zamówienie zostało z góry opłacone. Do smaku nie można się przyczepić ale obsługa lokalu fatalna. Pierszwy minus za to że tylko część stolików na polu była obsługiwana przez panie kelnerki, a niektórzy klienci w tym my musieliśmy odbierać dania i napoje w lokalu. Drugi minus to niekompletne zamówienie. Przy odbiorze zwróciłam uwagę kelnerce na ten fakt ale tylko usłyszałam, że frytki się skończyły i że mam się upomnieć przy kolejenej wizycie o rabat….słabe zachownie obsługi nie zachęca do ponownych odwiedzin.

Comments are closed.