Rozsmakuj się

Restauracja Pastamore

Restauracja Pastamore – kolejny przykład na to, jak bielska gastronomia się rozwija. Młodzi, utalentowani kucharze z głowami pełnymi pomysłów i świetne dania – oto, co można o tym miejscu powiedzieć.

Każdy talerz to arcydzieło, dosłownie i w przenośni. Co to oznacza?
Po pierwsze wszystkie naczynia, na których podawane są dania, są ręcznie robione. Każdy talerz jest niezywkle kolorowy i jednocześnie wyjątkowy – w całej restauracji nie ma dwóch takich samych. Dzięki temu nawet to samo danie, wygląda za każdym razem inaczej. Jedyne, co się na nich powtarza, to gramatura produktów.

dav
Amuse bouche: przepiórka

Po drugie wszystkie dania są tak skomponowane, by miały zarówno świetny smak, jak i prezencję. Patrząc na dania ma się wrażenie, że nie stworzył je kucharz, ale wyśmienity artysta, dla którego talerz to płótno, a danie to namalowane na nim, pełne kolorów dzieło. Kucharze, czyli chef team – Bartosz i Dawid, nie ustają w wymyślaniu nowych rzeczy. Nie ograniczają się tylko do produktów regionalnych, dbając jednocześnie o ich jakość i świeżość. W obecnej karcie można np. znaleźć ośmiornicę i raki.

dav
Przystawka: carpaccio z ośmiornicy z piklowanymi warzywami

W karcie są też opcje wegetariańskie, czy wegańskie. No i polecić tu można wszystko, w zależności od gustu.

dav
Chleb wypiekany na miejscu, w restauracji

W menu znajdują się trzy przystawki podawane na zimno: jedna z suszonym schabem (23 zł), druga z ośmiornicą (29 zł) oraz trzecia, wegańska, z marynowanym tofu (21 zł).

sdr
Przystawka: suszony schab, nowalijki, żółtko sous vide w panierce

Zupy w karcie są trzy (13-15 zł), natomiast w niedzielę sprzedawany jest rosół w cenie 10 zł.

dav
Chłodnik z pomidorów
dav
Krem ze szparagów

Większość dań głównych można zjeść w przedziale 36-38 zł. Tańsze są dania wegetariańskie (28 i 32 zł) Najdroższym daniem jest dorsz w szynce parmeńskiej – 43 zł. Oczywiście w zależności od sezonu menu ulega zmianie. Wszystkie porcje są duże, a jedzenie przygotowywane jest według nowoczesnych technik.

dav
Policzki wołowe w boczku

Wspólnym mianownikiem karty, jak sama nazwa restauracji wskazuje, są ręcznie robione, tu, na miejscu, makarony. W większości dań głównych stanowią one dodatek. Prócz tego można je zamówić, jako kompletne, pełnowartościowe danie już od 21 zł.

dav
Ravioli z cielęciną

Mniej głodni mogą wybrać jedną z trzech sałatek lub przyjść na sam deser.

dav
Asiette z truskawek z ciastkiem czekoladowym

Na pewno spędzą czas w miłej atmosferze, w zupełnie nowym, nie odwracającym uwagi od jedzenia wnętrzu. Pastamore bowiem, mimo iż zajęła miejsce dawnej restauracji Grępielnia, nie ma nic z nią wspólnego. Warto się tu wybrać i zobaczyć na własne oczy ilość zmian, jakie zaszły zarówno na sali, jak i w kuchni. Z całą pewnością dla wszystkich będzie to ogromne, no i przede wszystkim pozytywne zaskoczenie.