Brak planu działania.
Planujesz przejść na dietę, zmienić nawyki żywieniowe i myślisz sobie „zrobię to od jutra”, ale czy wcześniej zastanowiłeś się JAK będziesz to robić? Bardzo ważne jest planowanie posiłków tak, aby zawsze być przygotowanym. Co to oznacza? Oznacza to, by nie wychodzić z domu bez przygotowania, tylko zabierać ze sobą pojemniki z odpowiednimi, zdrowymi posiłkami. W przeciwnym wypadku zdrowe odżywiane kończy się często kupieniem czegoś na szybko w restauracji szybkiej obsługi. Aby wprowadzenie diety miało sens, należy planować posiłki, godziny posiłków, robić listę zakupów. To zdecydowanie ułatwi wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych na stałe.
Zbyt mało kalorii w diecie.
Bardzo często wśród osób odchudzających się jest zakorzenione przekonanie, „im będę jeść mniej, tym szybciej schudnę”. U części osób takie podejście oczywiście zadziała, ale z dużym ryzykiem wystąpienia efektu jojo oraz niedożywienia. Zjadając zbyt małą ilość kalorii, nie dostarczamy do organizmu odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Bardzo często występuje duże uczucie głodu, przez to może dojść do nierównowagi metabolicznej oraz zaburzeń hormonalnych. W takich przypadkach organizm może przestawić się na tryb „oszczędzania” i zamiast spalać tkankę tłuszczową, spowalnia procesy metaboliczne i magazynuje zapasy. W zdrowej diecie ważne jest, aby odpowiednia ilość jedzenia była dopasowana do indywidualnego zapotrzebowania organizmu. Posiłki powinny być komponowane z produktów naturalnych, nieprzetworzonych.
Wybieranie produktów bez tłuszczu, light.
Producenci żywności zasypują nas produktami dietetycznymi, fit, light, lekkimi, odtłuszczonymi, ale czy aby na pewno jest to dla nas najlepszy wybór? Okazuje się, że jednak nie! Często produkty odtłuszczone są pozbawione tłuszczu, ale, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję, dodaje się tam więcej węglowodanów lub ulepszaczy. Pozostaje nam pytanie, czy tyjemy ze zbyt dużej ilości tłuszczu w diecie? Często tak jest, jeśli jemy dużo przetworzonej żywności typu fast food, smażonej w głębokim tłuszczu. Nie powinniśmy się obawiać natomiast półtłustego jogurtu, w którym tłuszcze występują naturalnie. Zjadając produkty bogate w nieprzetworzone tłuszcze, występujące naturalnie, dostarczamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Inaczej mówiąc otrzymujemy kwasy tłuszczowe potrzebne do wszelkich przemian metabolicznych naszego organizmu.
Podjadanie pomiędzy posiłkami.
Wprowadzając zdrowe nawyki żywieniowe, często zapominamy o tym, aby nie podjadać. I mimo stosowania się do zdrowych posiłków, wciąż sięgamy po przekąski, co może skutkować brakiem efektów na wadze. Związane jest to z gospodarką cukrową naszego organizmu. Wprowadzając dodatkowe kalorie pomiędzy posiłkami, podnosimy poziom glukozy i insuliny, co powoduje, że nasz organizm nie pobiera energii z zapasów tkanki tłuszczowej, ponieważ cały czas ją dostarczamy. Przerwy między posiłkami powinny trwać minimalnie 3 godziny. W tym okresie nie powinno się zjadać żadnych owoców, orzechów, ciasteczek, ani wypijać żadnych napojów słodzonych, takich jak kawa czy herbata z cukrem, a nawet świeżo wyciskanych soków.
Kolacja zjadana do godziny 18:00.
Kolejna kwestia tyczy się kolacji zjadanej do godziny 18:00. Ta zasada sprawdza się tylko wtedy, jeżeli idziemy spać o godzinie 21:00. Bardzo często, zjadana kolacja zbyt wcześnie, skutkuje dodatkowym podjadaniem w późniejszych godzinach. Są to często owoce lub słodycze, które zawierają dużo cukrów prostych, a nasz organizm w porze wieczornej już ich tyle nie potrzebuje. Kolacja powinna być zjedzona na 3 godziny przed pójściem spać, więc nie ma żadnych przeciwwskazań, aby zjeść kolację o godzinie 20:00, jeśli idziemy spać o 23:00.
Tekst: mgr Patrycja Majdak – Dietetyk
Poradnia Dietetyczna Dietaraj
ul. Ikara 6, 43-300 Bielsko-Biała, tel: 667 536 066, e-mail: kontakt@dietaraj.pl
www.dietaraj.pl